La guerra desfermada a la família Le Pen, ànima de la ultradreta francesa, amenaça de fragmentar el Front Nacional (FN) i perjudicar les seves perspectives electorals, tot i que no són pocs els que pensen que podria contribuir a alliberar el partit del seu passat més fosc.

Marine Le Pen governa des del 2011 amb puny de ferro el FN, al qual ha aconseguit convertir en una opció política a l'altura dels partits conservador i socialista, trencant de facto el bipartidisme tradicional francès. Mentre Marine consolidava el que a França s'ha anomenat la "desdimonització" del FN, el seu pare, Jean-Marie Le Pen, fundador i president d'honor del partit, ha seguit el seu propi camí provocador i mordaç, amb referències contínues a l'antisemitisme i la xenofòbia.

La setmana passada, la líder del Front -favorita a les enquestes per a les eleccions presidencials de 2017- va decidir intervenir, farta ja dels exabruptes, i va convocar el seu pare a un "procés disciplinari" davant el comitè executiu, tot anunciant que no li donarà suport com a candidat a la regió de Provença-Alps-Costa Blava en els comicis de finals d'any. El patriarca, lluny de desmoralitzar-se, va anunciar que compareixerà davant l'Executiva "no només per defensar-se, sinó també per atacar", i va acusar la seva filla de voler "dinamitar el partit".

La batalla, cuinada durant molt de temps, tanca algunes claus com la desconfiança que sent Jean-Marie cap a la guàrdia pretoriana de Marine, que inclou elements antigament propers a l'esquerra sobiranista com el "número dos" del partit, Florian Philippot.

Possible via de sortida

Així doncs, el risc d'escissió, amb la qual coqueteja el veterà ultradretà, està present. Però fidel a la seva vocació polemista i disposat com sempre a sembrar el desconcert a les seves files, Jean-Marie Le Pen, de 86 anys, va obrir ahir una possible via de sortida a la crisi.

En declaracions al diari Le Journal du Dimanche Le Pen va insinuar que la seva néta, Marion Maréchal Le Pen, autèntica rara avis del Front i guardiana de la seva essència ultradretana, podria reemplaçar-lo a les regionals. "Si jo no fos candidat, no veig a ningú més que a Marion. No hi ha cap altra personalitat que tingui tanta notorietat al si del FN per a aquesta regió", va dir. La seva decisió es donarà a conèixer avui, tot i que no tanca la porta a encapçalar una llista alternativa.

És improbable que l'expedient disciplinari obert per la direcció del partit acabi en la seva expulsió. De fet, l'FN ha estat durant dècades la joguina del mateix Jean-Marie i encara conserva lleialtats indestructibles. No obstant això, les paraules d'ahir hauran estat rebudes amb alleujament per Marine, que ha reconegut que la disputa familiar també l'afecta personalment, "com a filla i com a militant".

Les sortides de to de Jean-Marie semblen ser un maldecap no només per a la seva filla. Així, tres de cada quatre simpatitzants de l'FN veuen el patriarca com un handicap i dos de cada tres advoquen per la seva sortida, segons una enquesta.

Molts membres de base en el partit consideren que tallar el seu cordó umbilical amb el passat més intolerant i radical beneficiaria a llarg termini a la seva capacitat d'atreure més votants. No obstant això, la líder del FN haurà de bregar en paral·lel amb altres crisis, com la que manté en els tribunals. I és que Le Pen està sent investigada, juntament amb dos dels seus més estrets col·laboradors pel suposat finançament il·legal de les seves campanyes electorals.