L'exsecretària d'Estat nord-americana Hillary Clinton ha fet aquest diumenge oficial la seva candidatura pel Partit Demòcrata per competir en les eleccions de 2016, un secret a veus però tremendament esperat que li podria portar a convertir-se en la primera dona a aconseguir la presidència dels Estats Units.

"M'estic preparant per fer alguna cosa també. Em presento a la presidència. Els nord-americans han superat temps econòmicament durs, però encara el sistema segueix afavorint a aquells que estan en el més alt. Cada dia els nord-americans necessiten un lluitador, i vull ser aquesta lluitadora ", va assegurar Clinton en un vídeo divulgat a la seva pàgina web oficial.

"Em llanço a fer campanya per aconseguir el teu vot", afegeix l'exsecretària d'Estat.

Un comunicat enviat pel seu cap de campanya a donants i seguidors informar també de la decisió de Clinton de provar de nou arribar a la Casa Blanca després de la derrota a les primàries demòcrates de 2008, que va guanyar l'actual mandatari, Barack Obama.

"Ja és oficial: Hillary és candidata a la Presidència", diu la nota, que afegeix que hi haurà un gran esdeveniment de llançament "formal" de la campanya el mes que ve.

Clinton no s'enfrontarà a grans rivals en les primàries del seu partit, en marcat contrast amb les primàries del 2008, quan partia de favorita però va acabar perdent un llarga i espinosa batalla guanyada finalment per Barack Obama.

No obstant això, coneixedor que avui faria pública la seva candidatura, el mandatari la va qualificar aquest dissabte com "la seva amiga", i ha dit estar convençut que Clinton "seria una gran presidenta" dels Estats Units. La força amb què irromp l'exsecretària d'Estat entre els seus acòlits és tal cap analista veu factible que algú del seu partit pugui prendre-li estar a les paperetes pel Partit Demòcrata al novembre de 2016; mentre que en el Partit Republicà gairebé una vintena de rostres han manifestat el seu interès per presentar-se a les primàries.

Tant és així, que únicament l'exgovernador de Maryland Martin O'Malley sembla atrevir-se a fer el pas per plantar-li cara tot i que encara no ha assegurat que hagi de ser així, mentre que la senadora per Massachusetts Elizabeth Warren ha reiterat en nombroses ocasions que no presentarà malgrat ser aclamada per l'ala més progressista del partit.

Sabent de la seva gairebé imparable candidatura, els republicans no van trigar avui a treure la seva artilleria contra la demòcrata, acusant-la de deixar darrere de si "un rastre de secrets, escàndols i polítiques fracassades" durant la seva etapa a l'Administració Obama.

"Els nord-americans necessiten un president en què puguin confiar, i els votants no confien en Hillary Clinton", ha afirmat en un comunicat el president del Comitè Nacional Republicà (RNC, en anglès), Reince Priebus.

Priebus recordar que l'anunci de Hillary Clinton es produeix enmig de les investigacions en curs sobre els seus correus electrònics quan era cap de la diplomàcia dels Estats Units i sobre "les donacions estrangeres sospitoses" a favor de la fundació que comparteix amb el seu marit, el expresident Bill Clinton.

"Com una coneixedora de Washington, (Hillary) Clinton ha deixat un rastre de secrets, escàndols i polítiques fracassades que no poden ser esborrades de les ments dels votants", ha sostingut el dirigent republicà.

Als seus 67 anys, la ja precandidata presidencial ha començat la seva segona marxa cap a la Casa Blanca, que arrencarà amb un discurs a la nit des Des Moines, Iowa, seguit d'una visita en els pròxims dies a Nou Hampshire, estats històricament claus per a tota campanya presidencial que es preï als Estats Units.