L'expresident de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves va assegurar ahir davant del Tribunal Suprem que mai va conèixer ni hauria permès cap irregularitat en l'assumpte dels ERO i va subratllar que "en cap moment" de la seva trajectòria pública ha pres una decisió política "basada en la il·legalitat".

En la declaració que va prestar ahir davant el magistrat instructor en l'alt tribunal del cas dels ERO, Chaves va expressar la seva convicció que "el pressupost, les transferències i les modificacions" en les ajudes sociolaborals "eren legals, però no podia conèixer res de l'execució del pressupost". En la seva compareixença judicial, que va durar unes dues hores i mitja, l'expresident de la Junta d'Andalusia va negar haver conegut o impulsat cap il·legalitat durant els seus 19 anys de govern autonòmic i va atribuir qualsevol eventual frau a "actuacions individuals".

Sobre les transferències a l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA) de 2000 a 2001 sobre ajudes sociolaborals, Chaves va assegurar que no coneixia res d'això fins que, amb posterioritat, va haver de preparar la seva declaració a la comissió d'investigació del Parlament d'Andalusia. "Els convenis no passaven pel Consell de Govern de la Junta" i, per tant, ni els "coneixia ni podia conèixer el procediment", va dir Chaves, que va explicar que en el seu Executiu no discutia "partides, sinó capítols i les necessitats de cadascuna de les conselleries". Segons l'expresident andalús, els pressupostos al Consell s'aprovaven "amb la convicció" que complien "tots els requisits legals i totes les normes". Alhora, va subratllar que tots els acords de concertació sobre les ajudes van ser debatuts i aprovats pel Parlament regional, i que era "molt difícil pensar que en 10 anys centenars de diputats no hagin vist absolutament res il·legal sobre aquestes transferències".

Chaves va assegurar que no coneixia el procediment habitual per a la concessió d'una ajuda i que tenia uns 200 directors generals a la Junta, "pel que partia que el procediment a partir del qual es concedien ajuts era completament legal".

En aquest sentit, va afegir que sabia només "els criteris generals" per a la concessió d'ajudes a les empreses que estaven en crisi o en processos de reconversió per als treballadors acomiadats o prejubilats, i que a més de no conèixer "cap irregularitat en el sistema", ell "no ho hagués permès". "Mai he tingut constància de cap il·legalitat, ni tan sols de cap irregularitat", va afirmar el que va ser president andalús de 1990 a 2009, ministre de Treball prèviament (1986-1990) i vicepresident del govern i ministre d'Administracions Públiques (2009-2011).