El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar que l'executiu català preveu presentar "com a màxim" el 15 de juliol l'informe sobre les "estructures d'Estat" i ha arremès contra el govern per posar en risc, segons el seu parer, la seguretat en vincular gihadisme i independentisme.

"És una absoluta temeritat i irresponsabilitat algunes mentides que s'han difós en relació amb -la fundació- Nous Catalans -de CDC- i, a més, estan posant en perill informació sensible relacionada amb aspectes de la seguretat que afecta el conjunt de l'Estat espanyol", va afirmar Homs.

A la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, el conseller va replicar així les crítiques del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, cap a la fundació d'immigrants de Convergència, Nous Catalans.

A la reunió del Consell Executiu va destacar la presència per primera vegada del comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, que va aportar informació dels treballs que està duent a terme per tenir llestes les denominades "estructures d'Estat" abans de la convocatòria dels comicis catalans del 27 de setembre.

Un comissionat pot assistir a les reunions del Consell Executiu, quan sigui requerit, per abordar temes que formen part de l'encàrrec que li ha fet el Govern.

Després de la reunió del Govern, Homs ha explicat que la feina de Viver Pi-Sunyer serà presentada "com a màxim el 15 de juliol", perquè els catalans sàpiguen com serien les estructures que tindria un Estat català abans de votar opcions independentistes a les eleccions autonòmiques.

El conseller no va oferir detalls del material que es presentarà abans del 15 de juliol perquè "està en curs" d'elaboració, però el va situar als treballs propis de Viver Pi-Sunyer, que s'encarrega de coordinar tots els departaments de la Generalitat per preparar "estructures d'Estat", com per exemple la "hisenda catalana".

En canvi, l'anunciat "llibre negre" de la recentralització del govern central es presentarà probablement abans, "a les pròximes setmanes", segons Homs.

D'una altra banda, després de la salutació entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas d'abans-d'ahir a la reunió de ministres del sud i nord del Mediterrani al Palau de Pedralbes de Barcelona, el conseller va valorar la "normalitat institucional" de la trobada, encara que no veu canvis en les relacions entre tots dos executius perquè les diferències es mantenen i són "evidents i transparents".

Homs va asseverar que Mas i Rajoy, malgrat creuar-se unes paraules davant els mitjans gràfics durant la inauguració de la cimera, no van abordar el debat sobiranista ni altres aspectes de l'actualitat, ni tampoc no es van requerir per a futures reunions.

El conseller va criticar, també, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, per apostar perquè cada comunitat sufragui amb els seus impostos les seves respectives televisions regionals públiques.

Per a Homs, aquesta proposta de Margallo "va en contra de la pròpia lògica que estableix la Constitució vigent, que no fa aquesta distinció de les coses importants i accessòries", pel que ha considerat que el que persegueix el ministre en el fons és una "operació de desprestigi" de les autonomies.

El portaveu va insistir que la Generalitat no tindrà un paper actiu a la negociació del nou model de finançament autonòmic, que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va avançar que vol emprendre després de les eleccions autonòmiques de maig.

Homs va posar en dubte que el govern vulgui revisar el model però, en tot cas, va assegurar que la Generalitat no prendrà la iniciativa, perquè quan ha adoptat aquest rol en el passat Catalunya ha sortit "perjudicada". "Que facin ells -el govern- una proposta i ja la valorarem", va concloure.