L'economista Juergen Donges, professor emèrit d'Economia Política de la Universitat de Colònia (Alemanya), ha assegurat que a Catalunya "no li interessa separar-se d'Espanya" des del punt de vista econòmic, ja que molt probablement la regió quedaria fora de l'euro i de la UE. Donges ha ofert una conferència en el marc de l'assemblea general de l'Associació d'Empreses de Gran Consum, on ha manifestat que a la resta d'Europa no s'entén "gaire" la necessitat del debat sobiranista català. Davant d'uns 200 directius i empresaris del sector espanyol del gran consum, Donges ha explicat que la situació política catalana pot crear incertesa i "reaccions" per part d'empreses i bancs instal·lats a Catalunya, que podrien optar per traslladar la seva seu.

El ponent, que va ser president del Consell d'Experts Econòmics d'Alemanya, ha afirmat no entendre per què el govern català transmet sempre un missatge de tranquil·litat i "fa aquesta sensació que no passa res" quan, en realitat, una Catalunya independent podria quedar fora de la zona euro i de la UE.

"Poden seguir amb l'euro com Andorra, però que tinguin molt clar que a la UE hi ha un consens generalitzat, per moltes raons, que no es vol un desmembrament dels països membres", ha afirmat.