El Parlament d'Andalusia va iniciar la X Legislatura amb la sessió constituent, en què va ser elegit per presidir la institució el socialista Juan Pablo Durán i on es va desencadenar una important esbroncada entre PP i PSOE pel repartiment de secretaries de la Mesa de la Cambra, òrgan de govern. La tensa picabaralla va tenir lloc entre el portaveu del PP, Carlos Rojas, i el president de la Mesa d'Edat, el socialista Luis Pizarro, sobre el repartiment de les secretaries, ja que se'n va atorgar una a IU per complir amb el reglament de la Cambra, tot i que el candidat del PP havia estat el segon més votat.

Durán va ser elegit president en segona votació i per majoria simple, en rebre els vots a favor dels 47 diputats del seu grup, mentre que el PP va presentar un candidat alternatiu i la resta de les formacions -Podem, Ciutadans i IU- es van abstenir. La diputada del PSOE per Granada Teresa Jiménez, que va obtenir 47 vots, ocuparà la Vicepresidència Primera; la parlamentària malaguenya del PP Esperanza Oña va ser elegida vicepresidenta segona amb el suport dels 33 escons del seu grup i el diputat sevillà de Podem Juan Ignacio Moreno va ser designat vicepresident tercer gràcies als quinze vots de la seva formació.

Pel que fa a les secretaries, la socialista Verónica Pérez, amb 47 vots, va ser elegida secretària primera; la Secretaria Segona va recaure en Julio Jesús Díaz Robledo, de Ciutadans, que va obtenir nou vots; i la tercera, en José Antonio Castro (IU), que va ser elegit amb el suport dels cinc diputats del seu grup.

El PP va presentar la diputada Patricia del Pozo com a candidata a una de les secretaries i, tot i que va rebre el suport dels 33 vots de la seva formació, es va quedar fora de la Mesa per complir amb el reglament de la Cambra, que estableix que tots els grups tinguin representació, cosa que va provocar una intensa picabaralla entre Rojas i Pizarro.