L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato és a casa seva després d'haver quedat en llibertat aquesta passada mitjanit quan ha conclòs el registre de quatre hores al despatx que té al carrer Castelló de Madrid, d'on els agents del Servei d'Aduanes s'han emportat vint caixes amb documentació. Rato, detingut durant el registre, ha quedat en llibertat a petició de la Fiscalia, malgrat que el magistrat del jutjat d'Instrucció de Madrid que porta el cas li imputa delictes de frau, blanqueig de capitals i alçament de béns.

"Tinc confiança en la Justícia i he col·laborat activament amb ells. Estic a casa meva, amb la meva família i en llibertat", ha assegurat l'exministre d'Economia després de recuperar-la la passada mitjanit

Rato ha abandonat el seu despatx sense estar esposat -no ho ha estat tampoc quan ha sortit del seu domicili després de tres hores de registre- i escortat per agents de la Policia Nacional i del Servei d'Aduanes, que l'han traslladat fins a casa seva, a poques illes de distància, en un cotxe camuflat.

Poc abans els agents s'han endut nombrosa documentació en 20 caixes que se sumen a les quatre i a l'ordinador que ja havien tret del seu domicili. A fora l'esperaven una vintena de càmeres de televisió i alguns ciutadans que esperaven veure detingut el que ha estat president de Bankia.

Malgrat que inicialment el jutge no havia demanat la seva detenció, Rato ha estat detingut durant el primer registre per fer possible el seu trasllat fins al despatx. La Fiscalia ha demanat que se l'alliberés quan conclogués el segon registre, malgrat que algunes fonts apunten que l'Agència Tributària havia demanat un calabós a la comissaria de Chamberí.

El jutge citarà a declarar a Rato un cop disposi de l'informe de la documentació intervinguda

El titular del Jutjat d'Instrucció número 35 de Madrid, Enrique de la Hoz, citarà a declarar l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Bankia Rodrigo Rato un cop disposi de l'informe que el Servei d'Aduanes ha de fer de les 24 caixes de documentació que els agents es van endur aquest dijous del seu domicili i del seu despatx professional, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Les diligències del cas continuen en secret i afecten a altres imputats, el nom dels quals encara no s'ha donat a conèixer.

Segons aquestes fonts, la detenció de Rodrigo Rato es va fer efectiva únicament per forçar la presència de l'exdirector gerent del FMI als registres que els agents van fer durant vuit hores al seu domicili i despatx, però no havia estat sol·licitada prèviament pel magistrat, que citarà a declarar Rato només quan disposi de l'informe sobre els documents intervinguts.

Aquest informe l'elaboraran membres del Servei d'Aduanes i el jutge n'haurà de donar trasllat a la Fiscalia. Després, en els pròxims dies o setmanes citarà Rodrigo Rato als jutjats de Castilla de Madrid perquè aporti la seva versió. De moment, Rato està en llibertat amb càrrecs, imputat de delictes de frau fiscal, aixecament de béns i blanqueig de diners.

Les diligències del cas continuen secretes i segons les mateixes fonts afecten a un nombre indeterminat de persones la identitat dels quals encara no s'ha donat a conèixer per evitar, en la mesura del possible, la destrucció de proves.