El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reivindicat aquest dijous al matí el paper internacional de la seva institució, "respectant la sentència del TC", i ha presentat la creació del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura.

Ribó ha assegurat en el ple del Parlament que, malgrat que han fet "un seguiment mil·limètric" de la sentència del TC publicada el 6 de març que els arrabassava competències quant a la prevenció de la tortura, "continuarem actuant a l'estranger i col·laborant amb el Defensor del Poble".

"El TC diu que només l'Estat pot dir qui són els organismes per prevenir la tortura, però l'Estat no és el govern central, sinó que té diferents apartats", ha afegit Ribó.

En la seva funció d'Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura (ACPT), que exerceix des del 2010, el Síndic ha fet un total de 82 visites a centres de custòdia de detinguts, encara que la sentència del TC invalidava la legalitat de l'ACPT.

Divulguen el full de ruta

Encara en el camp de les relacions internacionals de la Generalitat, el Govern informarà representants diplomàtics i institucions internacionals del preacord entre CDC, ERC i entitats sobiranistes sobre el full de ruta sobiranista a aplicar després de les eleccions del 27 de setembre, segons fonts de l'executiu català. Aquesta iniciativa, que ha avançat Catalunya Ràdio, forma part de les comunicacions habituals del Govern de CiU, de caràcter informatiu, amb representants de països de la UE i altres agents internacionals, amb la finalitat que coneguin les novetats del procés sobiranista català, han puntualitzat les mateixes fonts de l'executiu d'Artur Mas. En aquest cas, el Govern enviarà als agents internacionals amb els quals té contacte una nota en què se'ls informa que CDC-Reagrupament i ERC van segellar, el 30 de març passat, un acord sobre el full de ruta sobiranista per després del 27S.

En declaracions al Parlament, la líder del PP Català, Alicia Sánchez-Camacho, ha qualificat aquesta decisió de "clara equivocació i un absurd" del Govern, que "està ratllant el ridícul", ja que "enviar un acord privat de dos partits, quan els serveis jurídics de l'Estat estan estudiant a més la seva possible il·legalitat, demostra que han de seguir mantenint un full de ruta separatista perquè saben perfectament que el procés s'està desinflant".