El govern grec preveu signar la setmana que ve un acord energètic amb Rússia vinculat al futur gasoducte Turkish Stream que li reportaria un pagament anticipat d'entre 3.000 i 5.000 milions d'euros, segons el setmanari alemany Der Spiegel. La publicació, que cita fonts coneixedores de les negociacions de la direcció de Syriza, el partit del primer ministre grec, Alexis Tsipras, avança que l'acord se signarà previsiblement dimarts i permetrà a Atenes comptar amb liquiditat a curt termini.

El pagament es faria en concepte de bestreta dels futurs ingressos que Grècia aconseguiria com a país de trànsit del gasoducte que es projecta construir sota el mar Negre per fer arribar gas rus a Europa i que hauria d'estar operatiu el 2019. Segons el rotatiu, les bases del pacte les van negociar a Moscou Tsipras i el seu ministre d'Energia, Panagiotis Lafazanis.

El president rus, Vladímir Putin, va oferir el 8 d'abril a Tsipras sumar-se al gasoducte rus-turc "per convertir Grècia en un dels principals centres europeus de distribució d'energia", i el primer ministre grec va afirmar en la roda de premsa posterior a l'entrevista bilateral que estudiaria l'oferta.

Segons va informar divendres la Comissió Europea, les institucions internacionals i les autoritats gregues tenen previst mantenir una nova reunió de l'anomenat "Grup de Brussel·les" per seguir intentant aconseguir un acord sobre un pla de reformes complet abans de l'Eurogrup informal que se celebrarà el dia 24 a Riga.

Lagarde demana intensitat

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va dir avui que confia a poder "accelerar i aprofundir" el treball de les institucions creditores internacionals amb Grècia per tal de poder arribar a un principi d'acord sobre el programa de rescat financer al país.

"El que espero, i les reunions que hem tingut amb el ministre de Finances Yanis Varufakis han estat productives en aquest sentit, no és solament accelerar, sinó també aprofundir en la feina que queda per fer", va declarar Lagarde.