El president del govern central, Mariano Rajoy, va admetre ahir que el cas de Rodrigo Rato "afecta especialment" el seu partit, el PP, perquè l'expresident de Bankia va ser un dels seus "actius més importants", però va insistir que tots els espanyols són iguals davant la llei. Rajoy va assegurar que el cas de Rato "no té absolutament res a veure" amb el procés de regularització fiscal posat en marxa pel seu govern l'any 2012 -l'anomenada amnistia fiscal- sinó que es deriva d'"actuacions normals" de l'Agència Tributària.

"A partir d'ara estarem atents al que digui l'Agència Tributària, la Fiscalia i la Justícia, i el govern han de garantir la independència d'aquests òrgans, com ha fet sempre", va assegurar el president del govern. A més, va afegir que "l'Executiu demana imparcialitat a l'Agència Tributària, a la Fiscalia i a la Justícia, i també reclama un tracte igual per a tots". "Tots els espanyols són exactament iguals davant la llei i a partir d'aquí tots hem d'acatar el que diguin els tribunals de Justícia", va assenyalar el també líder del Partit Popular.

El president del govern espanyol va admetre també que no li agrada que es produeixin "aquest tipus d'esdeveniments, tant de bo mai es tornin a produir en el futur".

Per part seva, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va carregar contra Rajoy, de qui va assegurar que serà recordat com el president "de la reforma laboral, les retallades socials i l'amnistia fiscal", i li va recriminar un triple "frau": electoral, per pujar l'IVA, en el seu partit, per finançar campanyes "irregularment", i en el seu pas pel govern de l'Estat, per utilitzar les administracions públiques per tal d'"amnistiar" gent propera, en referència a l'exministre i exvicepresident popular Rodrigo Rato.

En aquest sentit, el secretari federal d'Acció Política i Ciutadania del PSOE, Patxi López, va demanar la creació d'una comissió d'investigació parlamentària pel cas Rodrigo Rato, així com la dimissió de l'actual ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, si es demostra que ha impedit una investigació "més profunda" dels fets. En aquest sentit, López va afirmar que el PP està "corcat pels casos de corrupció" i va fer referència de forma expressa a la investigació per presumpte frau fiscal contra l'exvicepresident.

"Un cop dur" per a De Guindos

El ministre d'Economia i Competivitat d'Espanya, Luis de Guindos, va reconèixer ahir que "no ha estat senzill" i que "ha estat dur des del punt de vista personal", el cas de l'ex director gerent del FMI i exvicepresident del Govern espanyol, Rodrigo Rato, investigat per blanqueig de capitals.

"No ha estat senzill, ha estat dur des del punt de vista personal, però aquesta és no és la qüestió, l'obligació és aplicar la llei i s'ha d'aplicar independentment de la persona o del càrrec que aquesta hagi ostentat", va indicar De Guindos en roda de premsa després de l'assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM).