Al voltant de 700 immigrants van desaparèixer durant la nit de dissabte a les aigües del Canal de Sicília després de naufragar a bord del pesquer en què viatjaven, embarcació que es dirigia a Itàlia i que es trobava a 60 milles (uns 111 quilòmetres) al nord de les costes de Líbia, segons va confirmar ahir la portaveu d'ACNUR a Itàlia, Carlotta Sami, que va explicar que un dels 29 supervivents del naufragi va assegurar que a l'embarcació hi viatjaven 700 persones més.

Segons aquest testimoni, els guardacostes italians van rebre una trucada d'auxili durant la nit en què eren avisats que el vaixell en què viatjaven els immigrants es trobava en perill. Davant la impossibilitat d'arribar a temps, la Guàrdia Costanera va demanar al King Jacob, un vaixell portuguès que navegava a prop de la zona, que es desviés fins al lloc del succés. Quan el vaixell portuguès es va apropar a l'embarcació en la qual viatjaven els immigrants, aquests "es van col·locar en el mateix costat de la nau i això va provocar el seu enfonsament", apunta la font.

Aleshores, l'embarcació portuguesa va iniciar les tasques de rescat, mentre esperaven l'arribada al lloc dels fets de les naus de la Guàrdia Costanera italiana, de la Guàrdia de Finança, de la Marina Militar i també de l'Armada militar de Malta, atès que la tragèdia va succeir en aigües pròximes a l'illa.

Aquesta es va convertir en l'enèsima tragèdia que succeeix en els últims dies a la Mediterrània, després que dimarts l'organització Save the Children alertés que uns altres 400 immigrants havien desaparegut després de naufragar. "Si es confirmen aquestes xifres, durant els últims dies haurien mort més de 1.000 immigrants a la Mediterrània", va afirmar Sami, que va tornar a demanar a la Unió Europea que "posi solució a aquest problema". Durant el dia d'ahir es van poder rescatar els cossos sense vida de 24 tripulants.

Commoció a Europa

El naufragi, considerat la pitjor tragèdia en el Mediterrani des de la Segona Guerra Mundial, va generar una forta commoció a territori europeu. Així, el primer ministre italià, Matteo Renzi, va confirmar que en les pròximes hores els supervivents seran desembarcats a l'illa de Catània, mentre que els cossos seran traslladats a Malta, país que s'ha ofert a acollir-los. "Itàlia és un país que està treballant en aquests moments per salvar vides humanes, en col·laboració amb les autoritats de Malta", va declarar Renzi, que va dir que la tasca d'evitar que més tragèdies com aquesta succeeixin al mar Mediterrani "no pot ser només una tasca" d'aquests dos països. En aquest sentit, Renzi va criticar que davant aquest tipus de tragèdies "no hi hagi un sentiment de proximitat i solidaritat" per part de la Unió Europea, i va advocar per estudiar solucions que posin fi a aquests successos al Consell de ministres d'Afers Estrangers que se celebra avui a Luxemburg.

"En aquest consell, Itàlia proposarà endurir la lluita contra els traficants d'éssers humans", va avançar Renzi, que també va qualificar aquest fenomen d'"una gran plaga que afecta el continent europeu i el mar Mediterrani". A més, va confirmar que proposarà que s'incrementi l'ajuda comunitària en l'operació Tritó i també que es treballi per "frenar la tensió que hi ha a Líbia", va matisar.

La magnitud del naufragi ràpidament es va estendre per tot el continent, i els principals líders europeus, com el president del govern d'Espanya, Mariano Rajoy, no van trigar a mostrar la seva solidaritat amb Itàlia. "Els europeus ens juguem el nostre crèdit si no som capaços d'evitar aquestes situacions dramàtiques", va dir.

Per la seva banda, el president francès, François Hollande, va conversar per telèfon amb Renzi per analitzar com calia fer front a aquest problema, mentre que el govern alemany va advocar per incrementar la cooperació internacional per tal de lluitar contra les xarxes de tràfic de persones i per donar suport a l'estabilització política de Líbia. També es va manifestar el líder grec, Alexis Tsipras, que va instar els membres de la UE a confeccionar un pla que faci front a la "crisi humanitària" que viuen els països del sud amb l'arribada massiva d'immigrants.