El cas de Rodrigo Rato, amb les seves implicacions polítiques i judicials, coparà l'actualitat d'aquesta setmana parlamentària, i ho farà amb múltiples preguntes al govern en la sessió de control així com amb el debat de la reprovació al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i amb una comissió d'investigació.

Així doncs, el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, compareixerà demà al matí davant la Comissió d'Hisenda per informar sobre la lluita contra el frau fiscal, tot i que la seva convocatòria va ser acordada després que es coneixés l'actuació judicial contra Rato. En aquest sentit, Menéndez podria detallar les investigacions que l'Agència Tributària va iniciar sobre l'exministre d'Economia per presumptes delictes de frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns. Així mateix, el responsable de l'AEAT podria informar sobre l'amnistia fiscal a la qual Rodrigo Rato es va acollir l'any 2012.

Ahir al matí la Mesa i la Junta de Portaveus de la Cambra van estudiar la sol·licitud del PSOE perquè comparegui de forma urgent en el ple el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, així com la seva demanda de creació d'una comissió d'investigació parlamentària sobre l'amnistia fiscal. "Què més ha de passar en aquest país i què més li ha de passar a aquest govern perquè Rajoy vingui al Congrés a donar explicacions?", es preguntava el passat divendres el portaveu socialista, Antonio Hernando.

Per Hernando, l'amnistia fiscal, l'"autor intel·lectual" de la qual va ser Montoro amb l'empara de Rajoy, és "el gran forat negre" d'aquesta legislatura, i per això creu imprescindible que el Congrés conegui qui s'hi va acollir "caigui qui caigui", encara que entre aquests hi hagi socialistes. "Si Rajoy pretén que amb la imatge de Rato entrant en un cotxe de la policia ens oblidem de la seva responsabilitat política va llest", va alertar Hernando, qui va definir el govern del PP com un "Titanic que s'enfonsa".

Moció del PSOE

A més d'aquestes dues iniciatives, el ple de dimarts celebrarà el debat i votació d'una moció del PSOE que demana la reprovació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i que reclama també la publicació de la llista dels noms de les persones o societats que es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012, conegut ja el cas Rato. En la moció, conseqüència de la interpel·lació a què va ser sotmès Montoro dimarts passat, els socialistes reclamen la reprovació de Montoro per "obstruir l'acció de la justícia" en el cas dels "papers de Bárcenas".Segons el PSOE, Montoro ha de ser reprovat també a la vista dels resultats de l'amnistia fiscal que va impulsar el 2012, a la qual s'hi van acollir tant l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, com Rato, qui va ser el seu "superior jeràrquic" en els governs de José María Aznar.

El cas Rato, però, no acabarà aquí, ja que dimecres, durant la sessió de control al govern, els socialistes han formulat fins a sis preguntes a Montoro, a més de qüestions al president del Govern i a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Sense esmentar Rato, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, preguntarà a Rajoy la seva opinió sobre el "deteriorament de la qualitat democràtica de les institucions". En aquesta mateixa línia, Hernando demanarà a la vicepresidenta Sáenz de Santamaría que valori el fet que Rato s'hagi acollit a l'amnistia fiscal. Montoro, per la seva part, acumula sis preguntes del PSOE, entre aquestes la que li dirigeix el portaveu socialista Pedro Saura, que li reclama que aclareixi des de quan sabia el govern que Rato s'havia acollit a la regularització fiscal extraordinària.