Un dels dos espanyols que, juntament amb un veneçolà, van ser detinguts per les duanes franceses en aigües del Carib dimecres passat quan navegaven en un veler amb 2,25 tones de cocaïna, és José Luis Folgueras Álvarez, un antic membre político-militar d'ETA.

Fonts policials han confirmat la identitat de l'antic etarra que ja havia estat arrestat anteriorment per tràfic de drogues. Els altres dos detinguts són el ciutadà espanyol Luis Roberto Sánchez Arija i el veneçolà Juan Carlos Yovera.

Tots anaven en el Silandra quan van ser capturats per dos vaixells francesos en aigües internacionals, a uns 220 quilòmetres de la Martinica, i van ser traslladats a aquesta illa francesa de les Antilles, on han de ser presentats davant un jutge amb vista a la seva inculpació i el seu ingrés a la presó.

Tenint en compte la gran quantitat de droga que portaven a bord del veler, al que havien posat una bandera dels Estats Units que no li corresponia -en realitat no hi ha constància que estigui registrat enlloc -, podrien enfrontar-se a penes d'entre 10 i 20 anys de presó.

Un portaveu de la Direcció nacional de Recerques Duaneres (DNRED) de França a la Martinica va explicar ahir que "probablement" la destinació de la cocaïna era Espanya, i que per als duaners francesos es tracta de la confiscació de cocaïna més important de tota la seva història.

Aquesta operació s'emmarca en el desenvolupament d'una investigació sobre una organització criminal composta per ciutadans espanyols i sud-americans, dedicada al transport d'aquesta substància estupefaent des de Sud-amèrica fins a Europa, utilitzant per a això velers amb els quals creuarien l'atlàntic.