El Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid ha considerat que existeix una connexió entre la investigació oberta a l'exvicepresident del govern Rodrigo Rato per cinc delictes fiscals, blanqueig i alçament de béns amb el cas Bankia, i per això ahir la va remetre al magistrat Fernando Andreu, que ara haurà de decidir si assumeix aquesta investigació.

Antonio Serrano-Arnal, titular del jutjat on va recaure per repartiment la denúncia que va interposar dijous passat la Fiscalia de Madrid contra l'exministre d'Economia arran d'un informe de l'Agència Tributària, es va inhibir ahir en favor de l'instructor en l'Audiència Nacional del cas Bankia del procediment, que continua sota secret. També la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va signar el decret pel qual atorga a la Fiscalia Especial Anticorrupció la investigació sobre el que va ser anomenat a succeir a José María Aznar al capdavant del PP. Una decisió que se sustenta en el fet que el cas "es preveu de particular complexitat, a la vista de l'estructura de l'entramat societari i jurídic que conforma el grup de societats presumptament controlat per Rodrigo Rato". Aquest decret recull que els fets relatats en la denúncia de la Fiscalia Provincial de Madrid podrien ser constitutius de cinc delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i alçament de béns, amb el que ha de ser Anticorrupció l'encarregada d'investigar-los davant la seva "especial transcendència social, mediàtica i jurídica".

A més, recorda que l'exdirector gerent del FMI està ja imputat en l'Audiència Nacional pel "cas Bankia" i en la seva peça separada sobre targetes opaques, del que "poden derivar-se responsabilitats pecuniàries que presumptament dit imputat hauria intentat eludir".

Es refereix així a la fiança de 800 milions d'euros que el jutge Fernando Andreu va imposar de manera solidària el passat 13 de febrer a BFA-Bankia, Rato i els exconsellers Francisco Verdú, José Luis Olives i José Manuel Fernández Norniella, i que el grup va acabar abonant en solitari.

Des del principi, el grup financer va deixar clar que reclamaria a l'antiga cúpula la part proporcional de la quantia, i per a això va enviar un requeriment notarial a cadascun d'ells per exigir que aportessin els 133,33 milions que els corresponia. Precisament el jutge Andreu, instructor del cas ,va advertir del "risc" que els imputats en el cas Bankia pretenguin eludir l'obligació de fer front a la fiança ocultant els seus béns.