El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "complirà amb la seva obligació" de mantenir en secret la llista de noms dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal, contràriament al que li va demanar aquest dimarts el gruix de l'oposició. En resposta a una pregunta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant la sessió de control del Congrés dels Diputats, Rajoy ha retret als socialistes que demanin ara una mesura que no van aplicar en els 22 anys en què van governar. També ha negat que el seu govern hagi suposat una pèrdua de qualitat democràtica ni hagi fet un ús partidista de les institucions.

Rajoy ha mantingut una picabaralla amb Sánchez, que ha posat en dubte les actituds del govern del PP en la preservació de la separació de poders i ha demanat al president espanyol que publiqui la llista dels qui es van acollir a l'amnistia.

Com a exemple de l'ús partidista de les institucions, Sánchez ha fet referència al nomenament del director de RTVE i a la designació de Francisco Pérez de los Cobos, un "militant del PP" com a president del Tribunal Constitucional.

En aquest marc, ha denunciat "l'obstruccionisme" de l'Agència Tributària en les investigacions del cas Gürtel i ha retret al president espanyol que hagi rebutjat més de 70 peticions de compareixença al Congrés dels Diputats.

Sánchez també ha retret al PP que s'oposés a la comissió d'investigació sobre el cas Rato i no actuessin com a Catalunya, on sí que van demanar una comissió per investigar el "el frau del senyor Pujol.

En aquest marc, ha advertit al govern espanyol que ha de fer pública la llista de persones que es van acollir a l'amnistia. "Publiquin-la o si no ho farem nosaltres quan arribem al govern", ha sentenciat

"Miembros i miembras"

Sánchez ha protagonitzat també la polèmica del dia en dirigir-se als diputats del PP fent servir els termes "miembros i miembras", en castellà. Uns termes que ja va utilitzat l'exministra d'Igualtat Bibiana Aído i que li van provocar acusacions d'incultura per part de l'oposició d'aleshores.

En sentir les rialles i crítiques a la bancada popular per aquesta expressió, Sánchez ha assegurat que s'ha tractat d'una "broma". "Permetin-me la broma i tinguin una mica de gràcia", ha dit Sánchez, mentre que el president del Congrés, Jesús Posada, demanava silenci.

Rajoy recorda l'amnistia del PSOE

Rajoy, per contra, ha negat cap pèrdua de qualitat democràtica a l'Estat però ha afirmat que si que s'ha produït aquesta pèrdua, "en la qualitat de l'oposició democràtica". El president espanyol ha assegurat que la Justícia, i també el TC és "independent" i ha retret a Sánchez que critiqui la composició del TC quan el PSOE va donar suport al format actual.

També ha defensat l'actuació de l'Agència Tributària i ha afirmat que les decisions del seu executiu aquesta legislatura han permès aflorar 124.000 milions d'euros, i recaptar 34.875 milions d'euros entre 2012 i 2014, "la millor dada de la història", i al primer trimestre del 2015 2.899 milions.

En aquest marc, ha recordat que el govern de Felipe González també va posar en marxa dues amnisties fiscals, els anys 1984 i 1991 "amb dues diferències: aleshores aquells que anaven a la regularització fiscal no eren coneguts per Hisenda i no tributaven res".

Pel que fa a la publicació de les llistes, ha recordat que el PSOE va governar durat 22 anys i "mai va donar una sola dada d'un contribuent". "Van fer bé i jo també compliré amb obligació, però no em sembla de rebut fer una cosa quan s'està al govern i dir-ne una altra quan s'està a l'oposició", ha sentenciat.

Sáenz de Santamaría utilitza per primera vegada el terme "amnistia"

Malgrat que és el terme com es coneix i com l'oposició s'ha referit històricament al procés extraordinari de regulació de diners a l'estranger, fins ara cap membre de l'executiu espanyol havia fet ús del terme "amnistia fiscal".

Ho ha fet aquest dimecres per primera vegada la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Satamaría, que ha assegurat que al contrari de les que va fer el govern del PSOE, "l'amnistia fiscal" del seu executiu s'ha activat "aplicant la llei". Posteriorment els membres del PP han atribuït aquest ús del terme "amnistia" a la "contaminació" per part dels mitjans.