Suïssa és el país amb l'import de patrimoni espanyol declarat més gran, amb un total de 20.000 milions d'euros, segons ha dit avui el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats.

Menéndez ha explicat que, d'aquesta quantitat, la majoria són actius financers (14.000 milions) i comptes bancaris (4.000 milions), segons les dades obtingudes de les declaracions informatives de béns i drets a l'estranger, el model 720, presentades el 2013 i en la qual apareixen més de 200 països. A més de Suïssa, destaca Andorra, on els espanyols van declarar 4.000 milions (2.000 milions d'actius financers), i Gibraltar, amb 260 milions d'euros.

Menéndez va assegurar que l'"anàlisi de la valuosíssima informació d'aquest model", juntament amb la informació obtinguda de la declaració tributària especial, ha eixamplat les bases imposables declarades i ha possibilitat el disseny de noves actuacions de comprovació. Així, va indicar que, el 2015, un total de 27.576 contribuents van declarar per primer cop un element patrimonial a l'exterior per valor de 14.300 milions d'euros.

D'altra banda, Menéndez va anunciar que ja hi ha 715 contribuents investigats per indicis de blanqueig de capitals o per presumpte frau fiscal. En aquesta relació, encara que Menéndez no ho va dir, sí que s'hi inclou el nom de l'exvicepresident del govern, ara investigat judicialment, Rodrigo Rato, una llista que va ser remesa per l'Agència Tributària (AEAT) al Servei Executiu de Prevenció i Blanqueig de Capitals (Sepblac).

Finalment, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va descartar que es puguin publicar els noms de les 705 persones que estan sent investigades per l'Agència Tributària per possibles irregularitats fiscals, ja que, segons ha recordat, la confidencialitat de les dades fiscals està garantida per llei.