El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha justificat aquest dimecres la necessitat que els Mossos d'Esquadra s'integrin en organismes internacionals, com la Interpol o Europol, en nom de l'"eficiència" i la "lleialtat", i perquè la policia catalana "no és, ni vol ser", un cos "auxiliar". En la seva intervenció a l'acte del Dia dels Esquadres, Espadaler ha insistit que els Mossos estan reconeguts com a "policia integral", i que si demanen poder tenir una interlocució directa amb les altres forces de l'Estat i de l'entorn europeu és "en nom de l'eficàcia, de la lleialtat recíproca, d'una millor coordinació i un millor servei als ciutadans".

"Com a Mossos, ni som, ni volem ser, ni podem ser un cos policial auxiliar. Som, volem ser i hem de ser el que diu l'ordenament jurídic: una policia integral, que té la competència i que és competent. I ho hem demostrat", ha exclamat.

Ha advertit que no existeix contradicció entre els "límits geogràfics territorials" de l'àmbit competencial dels Mossos d'Esquadra i la necessitat que la policia catalana es coordini amb d'altres cossos de l'Estat i de l'entorn europeu. "L'única frontera que volem conèixer és la de la responsabilitat i la lleialtat, perquè el benefici és magne: la seguretat i la qualitat de vida", ha sostingut Espadaler.