El govern espanyol va tornar a expressar ahir el seu ferm rebuig a l'"escalada d'insults, calúmnies i amenaces" del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, dirigides contra Espanya i les seves institucions, contra el cap del govern, Mariano Rajoy, i contra els expresidents Felipe González i José María Aznar.

En un comunicat del ministeri d'Afers Exteriors, l'executiu de Mariano Rajoy considera "especialment intolerables" les afirmacions sobre un suposat suport a activitats terroristes, que "resulten particularment ofensives per a un país com Espanya, que ha patit durant molts anys" aquesta xacra. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va anunciar ahir que el govern va cridar a consultes el seu ambaixador a Caracas, Antonio Pérez Hernández, en senyal de protesta davant d'aquestes afirmacions de Maduro.

El president veneçolà va acusar dimarts el govern espanyol de "donar suport al terrorisme" al seu país i de formar part d'una "conjura internacional" per enderrocar-lo. La decisió d'Espanya de cridar a consultes el seu ambaixador és fruit també de l'aprovació per part de l'Assemblea Nacional de Veneçuela de declarar, amb els vots de la majoria chavista, persona non grata "per al poble veneçolà" Felipe González, que s'anava a encarregar de la defensa legal d'opositors veneçolans.

"El govern sempre ha donat suport i donarà suport al poble de Veneçuela, amb qui ens uneixen històrics i fraternals llaços, en la solució dels seus problemes", afirma el comunicat del departament que dirigeix García-Margallo. També assenyala que l'Executiu "ha desitjat mantenir les millors relacions possibles amb el govern de Veneçuela, dins d'un esperit constructiu i des del respecte mutu cap a les institucions i la dignitat de les persones que les ocupen". A més, s'insisteix que el govern ha mantingut sempre "una postura respectuosa de la legalitat nacional i internacional" i ha donat suport a les iniciatives i els pronunciaments dels organismes regionals, com la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) i l'Organització dels Estats Americans (OEA).