L'Executiu espanyol no vol "en absolut" trencar relacions amb Veneçuela ni mantenir l'actual escalada de tensió, arran de les últimes acusacions del president del país caribeny, Nicolás Maduro, contra Espanya i les seves institucions, va dir ahir el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo.

El ministre va fer aquestes declaracions durant la seva intervenció avui al Fòrum Líders, organitzat per l'Agència EFE i KPMG, en què va presentar el vicepresident del Brasil, Michel Témer, i en què va desitjar a Veneçuela "estabilitat democràtica, prosperitat econòmica i bones relacions".

"No és el nostre propòsit seguir en aquesta escalada i no és el nostre propòsit trencar relacions amb Veneçuela", va remarcar García-Margallo, després que dimecres el govern cridés a consultes el seu ambaixador a Caracas, Antonio Pérez Hernández, en senyal de protesta per l'"escalada d'insults, calúmnies i amenaces" de Nicolás Maduro contra Espanya i les seves institucions.

Després d'aquesta afirmació, García-Margallo va admetre que "el tango necessita de dos per ser ballat", emplaçant així Veneçuela a no seguir en l'escalada de tensió en les relacions. "La meva capacitat de seducció al Carib està pràcticament esgotada, hauràs d'ajudar-me", li va dir el cap de la diplomàcia espanyola al vicepresident brasiler. Temer li va respondre que al seu país "quan dues persones s'entenen ballen samba" i va confiar que els esforços de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur) -de la qual el Brasil forma part- "permetin que Espanya i Veneçuela ballin juntes".

"Crec que Espanya s'ha comportat d'una manera molt adequada. El ministre d'Exteriors parla de forma molt fraternal sobre Veneçuela. El Brasil i l'Equador estan parlant amb les autoritats veneçolanes per suavitzar aquesta relació internacional de Veneçuela, en concret amb Espanya", va dir el vicepresident del Brasil.

Nicolás Maduro va acusar dimarts d'aquesta setmana Espanya de "donar suport al terrorisme" a Veneçuela i, al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, de formar part d'"un grup de bandits, de corruptes i de lladres". Dies abans havia titllat Rajoy de "racista".