La Fiscalia de Madrid va demanar en la seva denúncia contra l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato que declarés davant del jutge i que en el Registre de la Propietat constés la investigació que pesa sobre ell per cinc delictes fiscals, blanqueig i alçament per tractar així que vengui els seus béns.

Fonts jurídiques han explicat a Efe que la Fiscalia va reclamar al jutge Enrique de la Hoz, que estava en funcions de guàrdia la setmana passada, que s'incloguessin assentaments registrals sobre les propietats de l'exdirector gerent de l'FMI perquè figurés a la investigació. No obstant això, el magistrat, que sí que va ordenar els escorcolls en el domicili i el despatx de l'expresident de Bankia, va considerar que les anotacions en el Registre i la seva declaració no revestien caràcter d'urgència i corresponia acordar al jutge sobre el qual va recaure la denúncia, el titular del Jutjat d'Instrucció número 31, Antonio Serrano-Artal.

Tot això abans que la Fiscalia Anticorrupció aconseguís la investigació de Rato el dilluns passat i que Serrano-Artal s'inhibís aquest mateix dia a favor del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu en apreciar-hi connexió amb el "cas Bankia".

Tot i així, dimecres, Anticorrupció va recórrer la inhibició del jutge de Madrid per no veure-hi aquest vincle i perquè el cas en què Andreu investiga presumptes irregularitats en la fusió i sortida a borsa esdevindria "immanejable".

A més, la fiscal Elena Lorente assenyalava que encara no està "mínimament provat" que l'exministre blanquegés diners a l'estranger per atribuir aquesta investigació, encara molt "incipient", a l'Audiència Nacional. No obstant això, no descartava que l'avanç de la instrucció "pugui determinar l'existència d'un delicte que sigui competència dels jutjats centrals d'instrucció".

El recurs d'Anticorrupció davant l'Audiència Provincial de Madrid no és suspensiu, de manera que el jutge d'Instrucció número 31 de Madrid continuarà tramitant el procediment fins que es resolgui i haurà de decidir sobre les noves diligències que li va demanar dimecres el ministeri Públic.

Serrano-Artal ha enviat una còpia testimoniada del "cas Rato" al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu a l'Audiència Provincial de Madrid, mentre es resol sobre la competència del tribunal que ha de investigar-lo. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el recurs que va interposar la Fiscalia Anticorrupció contra la decisió de Serrano-Artal d'inhibir-se en favor d'Andreu ha recaigut en la secció número 23 del tribunal madrileny.

El cas Bankia

D'altra banda, la Fiscalia Anticorrupció s'ha oposat a la celebració d'una vista de mesures cautelars per decidir l'ingrés a presó de l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, així com que se li retiri el passaport o se li prohibeixi abandonar el territori nacional.

Així va respondre ahir el fiscal Alejandro Luzón a les peticions que diverses acusacions personades en el cas que instrueix el jutge Fernando Andreu sobre presumptes irregularitats en la fusió i sortida a borsa de l'entitat per a l'adopció d'aquestes mesures, ja que "res ha canviat" en el procediment, segons han informat fonts jurídiques. El fiscal tampoc considera necessari, segons l'escrit que va presentar ahir al matí al jutjat d'Andreu, requerir al servei d'intel·ligència financera, el Sepblac, un informe sobre la situació de les indagacions que va obrir per investigar si Rato va poder blanquejar capitals, tal com va demanar UPyD. També va sol·licitar un informe la policia judicial sobre la situació patrimonial, incloent-hi tots els seus béns, societats i comptes existents a l'estranger, qüestions sobre les quals s'haurà de pronunciar també la Fiscalia Especial.

L'Audiència valora la fiança

En el mateix ordre de coses a l'entorn del cas Bankia, l'Audiència Nacional deliberarà avui sobre els recursos presentats per Bankia i la seva matriu, BFA, així com per quatre membres de la seva excúpula, entre ells Rodrigo Rato, contra la fiança de 800 milions imposada per suposades irregularitats en la seva sortida a borsa.