L'expresident andalús i del PSOE José Antonio Griñán ha anunciat la seva decisió de deixar la política i de no optar a la reelecció al Senat perquè la investigació sobre la seva suposada implicació en el cas dels ERO no afecti el partit, al qual vol treure "la pressió" que comporta aquest procés.

Griñán fa el pas de tancar la seva trajectòria en la política activa, encara que no com a militant del partit, amb "l'absolut convenciment" de la seva innocència i de la del també expresident de la Junta Manuel Chaves, investigat igualment pel Tribunal Suprem, i a qui ha comunicat la seva decisió i, segons les seves paraules, "l'entén". "El partit hauria d'haver-me renovat, i no volia forçar aquesta situació", argumenta en una entrevista al diari El País Griñán, que és senador per designació del Parlament autonòmic i, com a tal, hauria de ser reelegit en les properes setmanes després de les eleccions del 22 de març.

Una situació diferent és la de Chaves, diputat al Congrés i la permanència del qual estaria assegurada fins als comicis generals previstos al novembre. El que va ser president de la Junta entre el 1990 i el 2009 ha dit que respecta la decisió de Griñán, successor seu en el càrrec, però ha precisat que ell és en una "situació diferent". "El que els puc dir és que quan ho consideri oportú prendré una decisió i la comunicaré amb molt de gust", ha afirmat Chaves als periodistes al Congrés.

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, no ha aclarit si Chaves tornarà a repetir en les llistes del PSOE. En ser preguntat si l'inclourà en la candidatura en el futur, Luena ha contestat: "això ja es veurà en el seu moment. No crec que arribi aquest moment".

Davant del dilema de quins suports rebrà la presidenta de la Junta en funcions, Susana Díaz, per ser investida, la líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, ha considerat insuficient l'anunci de Griñán de deixar la política i ha reclamat que " es posi davant del seu poble i digui que han fet les coses malament", en al·lusió al cas dels ERO. "Algú ha d'assumir la responsabilitat política per les coses que es van fer malament en el seu mandat. És molt senzill, volem que algú surti i digui que hi ha una responsabilitat política pels ERO", ha dit Rodríguez a Sevilla.

Ha afegit que aquest "algú" han de ser Griñán i Chaves. "Estem esperant també a veure què fa Chaves", ha remarcat la dirigent de Podem.