L'Audiència de Barcelona ha confirmat la condemna d'un any de presó als exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull per tràfic d'influències en la tramitació d'un hotel de luxe al costat de l'entitat cultural, així com l'absolució de l'antiga cúpula d'Urbanisme de Barcelona.

En una nova sentència, notificada ahir, la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona manté la condemna per a Millet i Montull i l'absolució per a l'extinent d'alcalde de Barcelona Ramon García Bragado, l'exgerent Ramon Massagué, el director jurídic d'aquesta àrea Enric Lambies i l'arquitecte Carles Díaz.

L'Audiència ha redactat una altra sentència per les irregularitats en la tramitació de l'Hotel del Palau per ordre del Tribunal Suprem, que atenent el recurs de la Fiscalia va reprotxar a la sala que, entre d'altres aspectes, no es pronunciés sobre si existia un acord previ entre els acusats perquè els convenis per a la tramitació urbanística del projecte estiguessin ocults.

En el cas de l'hotel, el primer que ha fet seure Millet a la banqueta per la seva gestió al capdavant de l'entitat cultural, el Fiscal va acusar l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'entitat d'haver facilitat una operació especulativa per a la construcció de l'hotel de luxe, sabent que beneficiava un promotor hoteler particular al qual el Palau va vendre els solars. Amb tot, el tribunal considera Millet i Montull únics responsables de l'operació i els condemna per dur a terme "actuacions insistents i persistents" per influir en els responsables municipals, "ocultant en tot moment a les autoritats a què es dirigien (...) el seu pla especulatiu a través de la venda de les finques propietat de la Fundació". En aquesta línia, la sala insisteix que no té cap rellevància penal l'argument del fiscal que García Bragado, d'acord amb Millet i Montull, va acordar que no es fes públic el primer dels dos convenis necessaris per impulsar l'hotel, signat entre el Palau i la Generalitat i que establia les compensacions econòmiques que tots dos rebrien per l'operació. Per al tribunal, "per part de les acusacions es dóna massa rellevància a la no publicació d'aquest conveni", ja que, segons la seva opinió, del conveni no es dedueix clarament la intenció de transmetre després a un tercer la titularitat de les finques que havien d'albergar l'hotel.

A més, la sala creu que el conveni signat entre el Palau i el departament d'Economia, llavors dirigit pel socialista Antoni Castells, tenia caràcter "mixt" -tant urbanístic com patrimonial-, però la legislació "només obliga a publicar" els urbanístics. "I el que és més important, atès el tenor de les acusacions: del contingut d'aquest conveni mixt i, com s'ha dit, no resulta prou acreditada la intenció de transmetre la titularitat de les finques propietat de la Fundació a aquest tercer, que s'encarregaria de construir i explotar l'hotel (...)", afegeix la sala.

La Fiscalia i l'acusació popular exercida per associacions veïnals tornaran a recórrer al Tribunal Suprem la nova sentència que absol l'antiga cúpula d'Urbanisme de Barcelona.