Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) van decidir ahir triplicar el pressupost actual de l'operació de vigilància marítima Tritó, que actualment és de 2,9 milions d'euros al mes, per reforçar el rescat d'immigrants irregulars al mar.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va informar al final de la cimera que "els líders de la UE han decidit triplicar els recursos disponibles per Tritó, l'operació a la Mediterrània central, i les seves capacitats operatives". Va afegir que els països "ja s'han compromès a (enviar) més vaixells, més experts, més avions i més fons". Tusk ha subratllat que els països van debatre sobre "la situació dramàtica que es viu a la Mediterrània", on en les últimes setmanes han mort més de mil persones que intentaven arribar a territori europeu des de la costa de Líbia. "Que quedi clar que salvar la vida de persones innocents és la prioritat número u de la Unió Europea, (però) salvar no només és rescatar d'alta mar, també és parar els contrabandistes i lluitar contra el tràfic de persones", va subratllar l'exprimer ministre polonès. "Cal descoratjar també els immigrants, cosa que significa una cooperació més gran, sobretot amb els països al voltant de Líbia", va afegir Tusk.

Tusk va subratllar que "Europa no ha causat aquesta crisi, però arriba ja l'estiu i cal actuar", amb referència al fet que amb l'arribada del bon temps augmenten els fluxos migratoris cap a la frontera sud de la UE. Els líders, va afegir, han demanat a l'alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, que "prepari accions per capturar i destruir els vaixells dels traficants perquè no es puguin utilitzar, en línia amb la llei internacional i els drets humans".

Per la seva banda, la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, va indicar en la seva conferència de premsa final que "si els diners no són suficients, els augmentarem", i va confirmar que el seu país oferirà dos vaixells per contribuir a les tasques de rescat d'immigrants a les aigües de la Mediterrània.

L'operació de salvament Mare Nostrum, que costava 9 milions mensuals al govern italià, va ser cancel·lada a final del 2014 sense tenir un veritable reemplaçament a escala europea, ja que "Tritó", coordinada per Frontex (Agència europea de Control de les Fronteres Exteriors), té un mandat diferent de vigilància marítima. Fonts comunitàries van explicar que, encara sense canviar el mandat de Tritó, augmentar-ne els recursos faria possible reforçar el rescat d'immigrants al mar.