El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, va ser durament criticat pels seus col·legues de la zona euro enmig de la creixent frustració davant la negativa a portar a terme mesures per arreglar l'economia del seu país i alliberar l'ajuda financera. Els ministres de Finances de la zona euro consideren que la gestió de Varufakis de les converses va ser irresponsable i el van acusar de fer-los perdre el temps i de ser un "aficionat".

En entrar en les negociacions, els ministres de Finances del bloc de 19 nacions van expressar la seva frustració per l'intent del primer ministre grec, Alexis Tsipras, d'eludir el seu veto sobre l'ajuda financera amb una crida a Angela Merkel. "Exigeixo molt urgentment que posem els resultats sobre la taula", va afirmar el ministre de Finances d'Àustria, Hans Joerg Schelling, abans de l'inici de les converses.

Amb Grècia mancada de diners i la paralització dels compromisos de reformar, els ministres de Finances de la zona euro van afirmar que el país hel·lè encara no ha mostrat un progrés suficient en els seus plans de renovació de l'economia per justificar un pagament del préstec. Tsipras va intentar menyscabar l'autoritat dels ministres de Finances amb un al·legat davant la cancellera alemanya i el president francès, François Hollande, en el marc d'una cimera sobre immigració a Brussel·les.

Així, els socis de Grècia a l'eurozona van donar un "toc d'atenció important" al govern d'Alexis Tsipras perquè acceleri les negociacions sobre la llista completa de reformes que ha de lliurar encara i, tot i que no van aconseguir avenços, sí que van elevar la pressió sobre Atenes.

"Ha estat una discussió molt crítica" amb Grècia, va assenyalar el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. "Vam arribar a un acord fa dos mesos i esperàvem escoltar un resultat positiu" de les institucions internacionals -la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI)- sobre les negociacions i "arribar a un acord sobre el qual poder prendre una decisió", va dir el també ministre holandès de Finances. "Però estem encara lluny d'això. Ha estat una discussió crítica i es va reflectir a la sala el gran sentit d'urgència", va explicar. Segons fonts diplomàtiques, fins i tot "hi va haver un país petit que va evocar la necessitat d'un pla B" durant la reunió.

L'Eurogrup va evidenciar que queden "àmplies diferències" per superar en les negociacions amb Grècia, segons va dir Dijsselbloem, així que va instar Grècia a intensificar i accelerar el treball, a més de recordar a Atenes que caldrà un "acord global" sobre una llista completa de reformes abans de qualsevol desemborsament d'ajuda. El titular espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar que l'Eurogrup va donar al govern grec un "toc d'atenció important".

Grècia admet "diferències"

Varufakis va confirmar que persisteixen les "diferències" entre Atenes i els seus creditors internacionals, encara que es va mostrar segur que l'acord s'assolirà de forma ràpida.