«Aquest dissabte Teníem pensat sortir al matí i fer una primera pujada per aclimatar-nos, per sort no ho hem fet; aquest decisió ens ha pogut salvar la vida»

La manresana Núria Picas ha viscut una situació que mai hauria pensat que li pogués ocórrer en la seva primera expedició per pujar un vuit mil, el Makalu de 8.463 metres. Un terratrèmol molt fort que ha sacsejat tota la zona de l'Himàlia l'ha agafat a ella i al seu company d'aventura, Ferran Latorre, en el camp de base d'aquest colós, a més de cinc mil metres i en territori del Nepal. Així ho ha explicat a Regió7.

-Com i quan s'han adonat del terratrèmol?

-Eren les dotze del migdia en el nostre horari, les vuit a Catalunya. Estàvem dins de la tenda, preparant els equips, i hem sentit una sacsejada terrible, brutal. Hem mirat cap a la muntanya i ha començat a caure de tot, allaus, amb pedres i neu, per totes bandes. Però, per sort, no a la nostra zona. L'impacte emocional ha estat fort, nosaltres també ens hem quedat tremolant! Em passat molta por.

-Hi ha hagut més rèpliques?

-Sí, dues més però no tant fortes. La última ha estat a les quatre de la tarda, les dotze a Catalunya. Ens diuen que s'esperen més, estem atents al que pugui passar.

-Quanta gent hi ha al camp base?

-Som a 5.700 metres i a més del Ferran i jo, hi ha un andorrà, dos espanyols i gent de moltes més nacionalitats, no sabria dir el número exacte. També sabem que hi ha una vintena de persones que són més a munt de la muntanya, no sabem ara com es troben ni què els hi ha passat. Ens han dit que a la zona de l'Everest hi ha morts. Jo havia arribat al camp base divendres, i el Ferran un dia abans.

-Ha patit per la seva vida?

-Quan hi ha el terratrèmol, la sacsejada, és molt desesperat i tot el que queia, et feia sentir molt indefensa. El millor de tot és que en aquest matí de dissabte el noi andorrà que comentava i jo teníem previst fer una epxloració, pujar una estona per anar-nos adaptant a l'alçada. Al final, però, ens hem desdit i ens hem quedat a la tenda preparant tot de coses. És el destí, però és probable que aquesta decisió ens hagi pogut salvar la vida. Físicamenr estem bé, i ens anem recuperant de l'ensurt i estem pendents del que vagi passant.

-La previsió de fer cim aquest maig amb Ferran Latorre continua vigent?

-Veurem quina eés la situació els propers dies. Si la terra es torna moure més o no, el que 'diu' la muntanya. Nosaltres tenim la pretensió de fer el nostre atac entre el 15 i el 20 de maig. Però mai ens havíem trobat amb un cas com aquest, és el darrer que et pots esperar quan muntes una experició d'aquesta mena. Estar sans i estalvis ja és un èxit.