L'Audiència Nacional haurà de tornar a BFA-Bankia gairebé 766 milions després d'haver rebaixat a 34 milions la fiança solidària que el jutge Fernando Andreu va interposar a l'entitat i la seva excúpula, inclòs Rodrigo Rato, per presumptes irregularitats en la seva fusió i sortida a borsa.

Així ho han informat fonts jurídiques després de la decisió que aquest matí han pres els cinc magistrats de la secció tercera de la sala penal de reduir en el 96% la quantitat de 800 milions que va fixar l'instructor del cas Bankia el febrer passat.

D'aquesta manera no caldria tornar el total del dipòsit de 800 milions dut a terme pel grup financer el 17 de març i iniciar un nou termini d'un mes perquè els imputats paguin els 34 milions, com interpretaven altres fonts que succeiria.

BFA-Bankia havia afrontat en solitari el reclam de 800 milions mitjançant una transferència portada a terme al compte de consignacions del Jutjat, tot i que la fiança era solidària per al grup i el seu expresident Rato, així com la seva mà dreta, José Manuel Fernández Norniella, l'exconseller delegat Francisco Verdú i l'exvicepresident José Luis Olivas. Va ser precisament aquest últim, juntament amb BFA i Bankia, el que va sol·licitar en els seus respectius recursos que, si la sala no anul·lava la fiança, la rebaixés al que van reclamar els accionistes perjudicats personats en la causa: 33 milions. Els cinc magistrats que han deliberat -Alfonso Guevara, Antonio Díaz Delgado, Ángeles Barreiro, Clara Bayarri i Fermín Echarri- han optat per unanimitat per aquesta última possibilitat, i han fixat la xifra de 34.064.578,58 euros.

Andreu va justificar la seva decisió en l'informe en què els dos pèrits cedits pel Banc d'Espanya van qüestionar els comptes amb què Bankia va sortir a borsa, les conclusions dels quals van ser posades en dubte pels imputats, a més de per Anticorrupció i el FROB, en els recursos que van interposar contra la fiança.

La prova, que ara la Sala Penal també ha valorat per fixar aquesta mesura cautelar, posava de manifest "amb tota rotunditat que els estats financers continguts en el fullet de l'OPS (oferta pública de subscripció) de Bankia no expressaven la imatge fidel de l'entitat", cosa que el contrainforme de Bankia "no contradiu en cap moment", subratllava el jutge. Per aquest motiu, Andreu va precisar que, sense perjudici de salvaguardar els interessos dels inversors institucionals, el magistrat calculava aquesta quantitat "proporcionada, adequada i justificada a les finalitats" amb caràcter provisional per assegurar les "legítimes expectatives" del conjunt d'accionistes minoristes.