El terratrèmol de 7,8 graus que ha colpejat Nepal superar oficialment la barrera del miler de morts, segons han informat fonts oficials, que han estat actualitzant la llista de morts durant tot el dia i donen per fet que encara seguirà pujant.

La manresana Núria Picas que es troba a la zona en un intent d'escalar el Lhotse amb una expedició acompanyada pel també català Ferran Latorre ha volgut tranquil·litzar familiars i amics amb una fotografia que ha fet arribar a aquest diari i mostrar la seva preocupació per les víctimes mortals i a les famílies dels afectats pel terratrèmol.

En declaracions a Regió7 des del camp base del Makalu, on es troba amb el muntanyenc osonenc Ferran Latorre per atacar el cim d'aquest vuit mil en les properes setmanes, la manresana Núria Picas ha manifestat que «s'ha mogut tot, ens ha agafat d'imprevist i et deixa bastant sorpresa. A la tarda, fa pocs minuts, hi ha hagut una altra sacsejada forta. Però estem bé i esperant aclimatar-nos a la perfecció per encarar l'atac al cim». Aquesta és la primer experiència de Picas, campiona del món d'Ultra Trails i una de les millors del món en curses de muntanya, en un cim d'aquesta envergadura recuperant unes experiències diferents anteriors. El Makalu, amb els seus 8.463 metres, és el cinquè cim més alt de l'Himalàia i de la terra. Ferran Latorre és un dels catalans himalaistes de més prestigi. A l'alpinista osonenc li queden només cinc vuit mils per completar els catorze gegants.

Fonts del Centre Nacional d'Operacions d'Emergència, dependent del Ministeri de l'Interior, han indicat a Efe que ja s'han comptabilitzat 1.170 morts, la major part d'ells a la vall central del país, on hi ha Katmandú, el lloc més afectat pel sisme .

De moment, no s'han donat xifres oficials de ferits en el terratrèmol, que també s'ha sentit en les veïnes Xina i l'Índia, on han mort 13 i 34 persones, respectivament.

Després d'una jornada en què els successius recomptes han posat de manifest la magnitud de la tragèdia esdevinguda al Nepal, les autoritats continuen a aquesta hora buscant gent sota la runa i tractant de mesurar els efectes del terratrèmol al país.

A mesura que ha anat entrant la tarda a Katmandú, milers de persones han anat sortint al carrer, preparant-se per passar la nit al ras per por a noves rèpliques.

El terratrèmol, que inicialment va ser marcat pel Servei Geològic dels Estats Units (USGS) com d'una intensitat de 7,5 graus en l'escala de Richter, posteriorment requalificat com de 7,9 i en aquest moment com de 7,8, ha tingut el seu epicentre a uns 80 quilòmetres al nord-oest de Katmandú.

La capital nepalesa, on es poden veure edificis ensorrats, particularment antics, inclosos temples i monuments, tenia avui una gran afluència de públic en centres comercials i algunes zones històriques donada l'afluència de turisme intern per al cap de setmana.

Alguns carrers i vies al voltant de la ciutat, en barris com el dels Newari, construïts a la manera antiga, han patit de manera més forta l'impacte i la caiguda d'edificis.

Els hospitals de la capital estan en estat d'emergència, mentre els serveis d'emergència han passat el dia treballant en el desenrunament dels edificis caiguts, amb l'objectiu de trobar supervivents.

Mentre al Nepal el nombre de morts anava creixent sense parar, fora del país s'han anat repetint a més les expressions de solidaritat.

Modi ha ordenat l'enviament a més d'un avió que ja va arribar a Katmandú amb tres tones d'equipament i un cos d'especialistes en catàstrofes, alhora que altres països anaven anunciant l'enviament d'ajuda.

Xina, on el sisme ha causat 13 morts, ha indicat que enviarà a Nepal un equip de rescat amb 40 experts.

Israel ha informat que enviarà equips de rescat i recerca així com metges en breu i prestaran ajuda en un punt proper a la zona del desastre.

La Unió Europea (UE) ha anunciat que estudia donar ajuda financera i el president de França, François Hollande, ha expressat la seva solidaritat al temps d'oferir l'ajuda del seu país.

També el president rus, Vladímir Putin, s'ha solidaritzat amb el Nepal, i des del Vaticà, el papa Francisco segueix "amb l'oració i amb gran preocupació" els successos en aquest país.

No obstant això, tot sembla indicar que encara falta molt per poder arribar a mesurar l'impacte real de la catàstrofe natural.

Fins i tot a l'Everest, el muntanyisme, que viu en aquesta època de l'any l'inici de la temporada al pic més alt del planeta, ha patit l'embat de la tragèdia.

El Govern del Nepal té constància d'almenys deu muntanyencs estrangers morts a l'Everest, segons ha informat a Efe una font del Ministeri de Turisme.

La font no ha pogut facilitar la nacionalitat concreta dels morts i tampoc ha precisat si hi ha desapareguts o ferits en aquests moments entre els escaladors que es trobaven a la muntanya.

El muntanyenc i fotògraf espanyol Javier Camacho Giménez, que es trobava al camp base per intentar ascendir al cim del Lhotse en el moment del terratrèmol, ha indicat telefònicament a Efe que el terratrèmol va provocar una allau des del pic Pumori que va sepultar alguns campaments, especialment on estaven muntanyencs xinesos i japonesos.

Aquest és el pitjor terratrèmol en la història recent del Nepal i un dels més forts des de fa deu anys a la regió, quan un sisme va provocar una tragèdia que va causar més de 84.000 morts al Caixmir indi i pakistanès.