El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va recollir ahir l'oferta de negociació del president veneçolà, Nicolás Maduro, al cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, i va anunciar que l'ambaixador espanyol a Caracas, Antonio Pérez Hernández, tornarà al país. García-Margallo va fer aquestes declaracions en el seu primer dia de visita oficial a l'Índia, després que Maduro demanés a Rajoy que els dos es donin la mà en la propera Cimera UE-Amèrica Llatina per evitar "les llances".

"El més normal és que l'ambaixador estigui a Caracas. Quan les circumstàncies són normals s'actua amb normalitat i per tant, amb tota probabilitat, l'ambaixador tornarà a les pròximes hores", va assenyalar el ministre després que aquest dimecres fos cridat a consultes per Espanya.

En aquest sentit, García-Margallo va destacar que aquesta decisió arriba en el moment en què està a punt de celebrar-se la reunió entre la Unió Europea i la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys, en la qual Espanya "ha de jugar un paper protagonista".

El titular d'Exteriors va deixar clar que des del principi el govern espanyol no ha estat partidari de continuar en una "escalada" que no beneficiava ni a Veneçuela ni a Espanya, però que tampoc estava disposat a tolerar "ofenses serioses que atemptessin contra la dignitat nacional". "Una vegada que Maduro ha dit que reconduirem les nostres relacions des del respecte mutu és obvi que estem més que encantats de recollir aquest guant", va afegir el ministre, qui també va agrair als "països amics" la seva ajuda per contribuir a "millorar el clima i dissipar malentesos" entre Espanya i Veneçuela.