El Govern va anunciar ahir una "línia de suport directe" per valor de 50.000 euros a les entitats que treballen sobre el terreny al Nepal, en missió humanitària pel terratrèmol que va sacsejar el país dissabte. Els beneficiaris d'aquesta ajuda seran entitats com Acció contra la fam, Unicef, Creu Roja o Save the Children, entre altres.

El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, va informar ahir a la tarda, després de reunir-se amb el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'emergència, que en aquesta "primera fase d'emergència" són els països de l'entorn del Nepal els que poden acudir de forma més immediata, i que des de Catalunya cal "centrar-se" en les demandes de les ONG. Albinyana ha avançat que hi haurà "estratègies més específiques" en la posterior fase de reconstrucció del país.

En sortir de la reunió (que va aplegar entitats catalanes especialitzades en acció humanitària, departaments com Interior i Salut, l'Ajuntament de Barcelona, el Fons Català de Cooperació, i entitats catalanes que treballen a Nepal), Albinyana va informar dels acords adoptats, així com les principals preocupacions dels assistents. A més, també va explicar que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat aquest matí en nom del Govern el condol a les autoritats del Nepal, amb un telegrama i una carta remesa a l'ambaixador del Nepal al París. El Govern intenta ara la repatriació de tots els ciutadans de Catalunya que encara es troben al Nepal, dels quals no es té una xifra exacta segons Albinyana.

Per la seva banda, la Creu Roja va enviar ahir al Nepal 3.200 mantes, 1.680 tendals de plàstics, 1.200 bidons de plàstic plegables i 507 sets de cuina familiars a manera d'ajuda humanitària. El material s'envia en un avió noliejat per l'Agencia Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. També ha destinat una primera ajuda d'emergència de 30.000 euros per les feines de recerca i rescat de la Creu Roja Nepalesa i l'atenció a las víctimes del terratrèmol. També Oxfam Intermón té llest un carregament amb subministraments d'aigua i sanejament que va sortir ahir a la tarda dels seus magatzems de logística a Igualada.