Miquel Armengol Fíguls, un cooperant manresà de 40 anys, gran coneixedor del Nepal, se'n va cap aquest país en les properes hores. "Estic pendent només que m'avissin de quan tinc un vol per anar-hi". De fet, "havia de marxar dissabte passat, però van tancar l'aeroport de Katmandú i van suspendre el vol, a causa ja del terra trèmol. Armengol, a part de cooperar per a diferents organitzacions, és un dels fundadors de l'ONG Saphi Sansar, nom nepalès que vol dir Amics del Món, que es dedica al treball amb nens amb diferents graus de paràlisi celebral.

Armengol està a disposició de les organitzacions que organitzen l'atenció al país després del desastre provocat pel moviment sísmic i pendent de confirmar el viatge. La intenció és anar a l'epicentre del terratrèmol, entre les ciutats de Katmandú i Pokhara, situades a uns 200 quilòmetres l'una de l'altra, però a 7 hores de distància. Aquí, el manresà preveu poder treballar en l'organització dels transport, un tema en el que ja hi té expertesa.

Armengol pateix des d'aquí per com està patint la població al Nepal. "La situació és terrible", afirma. "És un país molt empobrit, un dels més pobres d'Àsia, amb la Xina i l'Índia que els asfixien, i ha perdut un dels pocs factors que els podia aportar riquesa, la seva herència històrica, els seus monuments històrics", que en molt bona part han quedat enrunats per aquesta sacsejada de l'interior de la terra. L'altra gran recurs és els trekkings a l'Himàlaia i els ascensos a diferents pics.

Armengol ha parlat en les darretes hores amb els seus col·legues de Saphi Sansar al Nepal, tots originaris del país. "En principi, estan tots bé", assegura. Encara li falta poder parlar amb un vintena de persones que són a Katmandú. "Aquí les comunicacions són més difícils", però en principi pensem que estan bé.

El cooperant manresà és un enginyer que l'any 2003 va decidir crear una ONG amb vàries catalans més, la majoria relacionades amb el món de la sanitat i l'ensenyament. La seva ONG atén nens amb paràlisi cerebral, "un dels grans problemes de salut del país", derivat de la poca higiene i males praxis en l'atenció de la dona en el moment del part. Saphi Sansar treballa no només amb els nens i en tenir cura de millorar el seu procés d'aprenentatge, sinó també en la formació de les persones que els han d'atendre i que hauran de tenir cura de la sev rehabilitació física o intel·lectual.

La presència de joves amb aquest tipus d'afectacions psíquiques és un llast per a la societat, que "el margina, els té tancats en habitacions,... " i, en general, els veu com un problema per a la família. Des de l'ONG tenen la missió de fer entendre a les famílies que aquells infants, amb limitacions, poden tenir adquirir determinats aprenentatges. Armengol compta ser aquesta setmana al Nepal.