Els greus disturbis de dilluns a la nit a Baltimore (Maryland) van deixar 15 policies ferits, 202 detencions, 144 vehicles incendiats i 15 edificis cremats, va explicar l'Ajuntament de la ciutat nord-americana. Els saquejos de dilluns a la nit van deixar pas ahir al matí al desplegament de centenars de membres de la Guàrdia Nacional i policies dels estats veïns per evitar que es visqués una nova jornada de caos i violència.

Els disturbis es van desencadenar poc després de l'enterrament de Freddie Gray, un jove negre de 25 anys que va morir el 19 d'abril quan estava sota custòdia policial, per una lesió de la medul·la espinal, en circumstàncies encara sota investigació. Dilluns s'havien suspès les protestes pacífiques posteriors a la seva mort per la celebració del funeral, però la violència va esclatar a darrera hora de la tarda, i va desembocar en hores de caos que van obligar a decretar la situació d'emergència a l'estat i el toc de queda a la ciutat.

El comissari de la Policia de Baltimore, Anthony Batts, va atribuir els disturbis a "estudiants de secundària" que van assaltar negocis, van provocar incendis i van ferir 15 policies, sis dels quals estan en situació de gravetat.

El governador de Maryland, Larry Hogan, va visitar els agents ferits i els barris afectats pels disturbis, i va voler deixar clar que la ciutat està sota control i que la violència "no tornarà a repetir-se". Per a això, el toc de queda es mantindrà tota la setmana entre les 10 de la nit i les 5 de la matinada.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar que les múltiples denúncies de violència policial contra negres al país plantegen "preguntes preocupants", però la resposta no ha de limitar-se a reflexionar sobre la Policia, sinó sobre les causes de pobresa i criminalitat entre els joves.

"Hem vist massa imatges del que semblen ser policies interactuant amb individus, principalment afroamericans, sovint pobres, amb unes formes que plantegen preguntes preocupants", va dir Obama. En tot cas, el president dels Estats Units va afirmar que "no hi ha excusa" per a la "violència sense sentit" registrada i va afegir que els responsables han de ser tractats "com a criminals".