El Nepal lluita contra rellotge amb els seus escassos mitjans per trobar supervivents del terratrèmol i afrontar un desastre que supera els 5.000 morts i 8 milions de damnificats, mentre l'ajuda internacional es comença a distribuir i intenta arribar a les zones de muntanya que van quedar aïllades. El país asiàtic guarda des d'ahir tres dies de dol pels 5.057 morts, 10.915 ferits i 454.769 desplaçats que, segons l'últim recompte ofert pel Centre Nacional d'Operacions d'Emergència, ha causat el sisme de 7,8 graus en l'escala de Richter que dissabte va afectar la nació de l'Himàlaia.

L'Equip de les Nacions Unides per a l'Avaluació i Coordinació en Casos de Desastre (Undac) va advertir que s'acaba el temps per trobar persones amb vida sota els innombrables edificis que es van enfonsar a bona part del Nepal, un dels països més pobres del món. Arjun Katoch, membre de la Undac, va assegurar que és poc factible que després de 96 hores, termini que es va complir ahir, es pugui trobar gent viva entre les runes.

El primer ministre nepalès, Sushil Koirala, va assenyalar en una compareixença a Katmandú que les banderes onejaran a mig pal durant aquests tres dies de dol, sense esmentar la xifra oficial de més de 5.000 morts ni que el balanç real podria superar els 10.000, com van assenyalar algunes informacions. "Tenim recursos limitats i els estem mobilitzant el millor que podem. Estem intentant fer el necessari, encara que hi ha hagut molts errors mentre ho fem", va reconèixer.

El mandatari va agrair per això el suport d'organitzacions humanitàries com el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de les Nacions Unides, que ha iniciat una operació d'emergència per proporcionar menjar a prop d'1,4 milions d'afectats, dels 8 milions que l'ONU calcula que va deixar el sisme.

Aquests1,4 milions de persones es troben a les zones més damnificades i "necessiten assistència urgent durant els propers tres mesos, amb un cost de 116,5 milions de dòlars", segons aquesta entitat. Altres organitzacions com Metges Sense Fronteres són ja a Katmandú i comencen a desplaçar-se a les àrees més danyades, moltes d'elles a les valls de muntanyes a les quals és molt complicat accedir, a causa de carreteres destrossades pels tremolors de terra.

Els ferits busquen ajuda

Mentre els equips humanitaris intenten arribar a les víctimes, els primers ferits procedents de zones rurals comencen a arribar com poden a Katmandú a la recerca d'ajuda mèdica. "Ja han començat a arribar, però vindran molt lentament", va explicar el metge Adhiya Singhal de l'Hospital Teaching, que concentra la majoria dels ferits del desastre natural.

Una infermera voluntària de l'ONG Nurse Teach Reach, Lucy Rowe, va assegurar que l'ajuda ha començat a arribar als pobles. "Però la majoria de l'ajuda és molt dolenta. I molta gent encara no ha estat contactada", va afirmar la infermera. Unes 200 persones, entre elles 50 turistes estrangers, romanen atrapades en un poble al nord de Katmandú. La Creu Roja, que intenta repartir paquets d'ajuda a 20.000 famílies a Katmandú, també està trobant-se amb força dificultats.