La Guàrdia Civil ha detingut nou persones relacionades amb la sanitat pública en l'anomenat cas Innova de Reus (Baix Camp), la majoria d'aquestes amb vinculacions a l'empresa pública sanitària Sagessa, segons han informat fonts pròximes al cas.

Entre els detinguts, que passaran a disposició judicial en els propers dies segons el Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC), hi ha la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis (CiU), que també és qui presideix el Grup Salut en l'organigrama municipal.

Sagessa gestiona al voltant de cent centres, entre guarderies, ambulatoris i hospitals, de Tarragona, i els detinguts avui són el seu actual director general, Enric Agustí Farré; l'exdirector Joan Benet i actual director de Recursos; així com els exdirectors de l'Hospital, August García Navarro i Lluís Nualart.

També han estat detinguts l'empresari Lluís Márquez Álvarez, fundador de l'empresa de pròtesis Traider i membre de la cúpula d'Activa Mutuas, i Miguel Ángel Puig, director gerent d'Activa Mutuas. La Guàrdia Civil també ha detingut Carles Abelló, director econòmic i financer de Sagessa, i Antoni Foz Bosch, director de logística. Estava previst arrestar un empresari del sector d'ambulàncies, però està de viatge fora de la ciutat.

En l'operació, denominada Cirurgia, hi ha actuat un centenar d'efectius entre agents de la Guàrdia Civil i de l'Agència Tributària, sota les instruccions del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus.

En total, s'han dut a terme 25 escorcolls simultanis a Reus, Amposta, Tarragona i Valls; en dependències dels ajuntaments de Reus i Cambrils -que ha hagut de suspendre un ple i reprendre'l després-, a les seus de Sagessa i en domicilis particulars.

El jutge instructor investiga, segons el TSJC, si hi ha una trama organitzada entre càrrecs públics i empresaris per cometre els delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

El jutjat número 3 de Reus investiga, sota secret de sumari, un cúmul d'irregularitats presumptament comeses en el si del grup d'empreses públiques de Reus Innova, i entre els més de cinquanta imputats hi ha tots els membres de l'antic govern municipal (PSC-ERC-ICV).

Al Parlament, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han demanat avui la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz, mentre que el PSC ha demanat explicacions i CiU ha recordat que és un assumpte que es remunta a governs anteriors.