El ministre de Justícia, Rafael Catalá, es mostra partidari d'obrir el "debat" sobre si cal sancionar els mitjans de comunicació que publiquin informacions sobre investigacions judicials en curs, per tal de protegir la "confidencialitat" i la presumpció de innocència.

Catalá va plantejar aquesta proposta, que va precisar que no està a l'agenda política del govern ni en cap de les reformes legislatives en marxa, en un dinar al Círculo Ecuestre de Barcelona en què un advocat li va preguntar sobre la vulneració de la presumpció d'innocència en els judicis paral·lels.

El ministre va considerar que cal "sancionar amb fermesa" els que filtrin informació que sigui objecte d'investigacions judicials, i va defensar que seria "un bon debat traslladar la sanció al mitjà i imposar l'obligació de la no publicació de la informació". "No seria sobrer que poguéssim debatre sobre això, si de veritat ens creiem que és bo no vulnerar el principi de presumpció d'innocència", va afegir el ministre.

Posteriorment, en declaracions a la premsa, el ministre es va mostrar favorable a "sotmetre a debat on posar els controls" en els casos de filtracions d'investigacions judicials o sota secret de sumari, "si en el que transmet la informació o en el que la publica". Catalá va puntualitzar que es tracta d'una "reflexió" que hauria de ser objecte d'una anàlisi per part de la societat i dels poders públics. El ministre va lamentar que, moltes vegades, la "presumpció de culpabilitat" substitueix la presumpció d'innocència, de manera que el fet d'estar imputat es converteix en condemna anticipada. Per a Catalá, la manca de confidencialitat dels processos en instrucció penal suposa una "falta de respecte a la presumpció d'innocència", un assumpte que, segons la seva opinió, difícilment es podrà arreglar "amb lleis".

Durant la seva intervenció al Círculo Ecuestre, Catalá va defensar que Catalunya ha "d'incorporar-se a la recuperació nacional liderant una nova etapa de prosperitat a Espanya".