El Regne Unit celebrarà d'aquí una setmana les eleccions generals "més imprevisibles" i ajustades dels darrers temps. Els dos grans partits, el conservador i el laborista, segueixen "frec a frec" a les enquestes, segons Adam McDonell, cap de recerca de l'institut demoscòpic YouGov, que prediu que els independentistes de l'SNP seran "la notícia de les eleccions", amb un resultat que els podria arribar a donar la immensa majoria dels 59 escons en joc a Escòcia. Els britànics tindran "inevitablement un parlament fragmentat", prediu McDonnell, que avisa que d'acord amb els pronòstics actuals, ni tan sols amb dos partits s'arribaria a la majoria suficient per governar amb comoditat.

El proper 7 de maig, a partir de les set del matí, els britànics acudiran a les urnes per escollir els 650 diputats del parlament de Westminster. Per primera vegada en dècades, però, aquests comicis seran "molt diferents", alerta McDonnell, de YouGov, perquè tot i que el sistema electoral està pensat per crear grans majories, cap partit aconseguirà, d'acord amb les enquestes, el suport necessari per guanyar còmodament i formar un govern.

En els darrers mesos, i de forma constant, les enquestes situen els conservadors de David Cameron i els laboristes d'Ed Miliband alternant-se en el primer i el segon lloc, amb al voltant del 34% dels vots. "És molt ajustat", remarca el cap de recerca de YouGov, que constata que encara que els partits petits no guanyin tants escons "prenen vots" a les dues principals formacions i fan "molt difícil de predir" cap a quin partit aniran les circumscripcions on els resultats són més ajustats.

L'expert de la London School of Economics Iain Begg també assenyala que "és molt estrany" en el sistema electoral britànic que hi hagi coalicions. "Normalment, només necessites un 36% dels vots per aconseguir una majoria al parlament", explica Begg, que tot i això considera que la irrupció de l'UKIP i, sobretot, de l'SNP, complica les eleccions per als dos grans partits tradicionals, que ja no arriben a aquest llindar mínim que, fa anys, els donava una majoria còmode per governar.

Anand Menon, del King's College de Londres, comparteix el diagnòstic. "Són unes eleccions complicades perquè hi ha molts partits que tenen una opció real de guanyar escons i, si no de guanyar-los, de treure vots als dos grans partits", assegura. "I és complicada perquè hi ha una dimensió territorial, la política escocesa ara és molt diferent a l'anglesa", afegeix.

El rol d'Escòcia

De fet, per a Adam McDonnell, de YouGov, la "notícia" dels comicis pot ser precisament Escòcia i l'SNP de Nicola Sturgeon, que podria multiplicar exponencialment el seu nombre d'escons, passant de només sis a més d'una cinquantena. Des de la LSE, Begg destaca la "paradoxa" que, tot i haver perdut el referèndum, els independentistes escocesos "han guanyat força" i "tots els escons que s'enduran els trauran del partit laborista".

Segons McDonnell, el cas de l'SNP a Escòcia és "molt inusual" perquè després de la derrota a la consulta "un esperaria que els anés pitjor, però això no ha passat". A Escòcia, remarca aquest responsable de la demoscòpia de YouGov, hi ha "un 45% de persones que volen marxar, i això és molta gent que dóna suport a la ideologia de l'SNP". Els últims sondejos indiquen que el partit podria obtenir, fins i tot, un 54% dels vots, un fenomen que els experts expliquen perquè la formació ha sabut "guanyar impuls amb la insatisfacció amb Westminster".

"Es presenten com el partit d'Escòcia, no necessàriament el partit de la independència", assegura McDonnell, que destaca especialment el rol de Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa i líder del partit, en aquest èxit. "Té una aprovació molt alta, no només a Escòcia, sinó també a la resta del país", recorda. De fet, Sturgeon va ser la guanyadora del debat dels set líders que es va fer a ITV a l'inici de la campanya, segons una enquesta del diari 'The Times'.

L'ascens de l'SNP a Escòcia implica, recorden els experts, una forta caiguda del partit laborista en el seu tradicional bastió, i una major dependència d'Ed Miliband a Nicola Sturgeon i l'exprimer ministre Alex Salmond, que es presenta als comicis del Parlament de Westminster. De fet, el partit conservador de Cameron ha fet pòsters durant aquesta campanya amb un diminut Ed Miliband dins de la butxaca de Salmond, o amb Sturgeon jugant amb una titella feta a imatge del líder laborista. "L'SNP exigirà un preu pel seu suport, i el preu serà més poders per a Escòcia", constata Anand Menon, que considera que alhora això impulsarà el nacionalisme anglès del partit conservador, que ja ha promès més autonomia per a Anglaterra.

L'UKIP de Nigel Farage

A Anglaterra és precisament l'UKIP, la formació euròfoba de Nigel Farage, el partit que pot fer perdre vots als conservadors, però també als laboristes. La formació de Farage, segons les enquestes, podria obtenir entre un 15% i un 18% dels vots. Tot i això, i pel sistema electoral majoritari del Regne Unit, és probable que "no guanyin gaires escons, potser menys de cinc", segons McDonnell.

Per aquest expert de YouGov, la formació euròfoba, que advoca per sortir de la Unió Europea, tindrà un "efecte secundari", restant vots als dos grans partits, però no aconseguint imposar-se com a primera força. "Per l'UKIP i fins i tot pel seu lideratge, aquesta no és necessàriament l'elecció en què esperen tenir un gran impacte, és la propera. L'UKIP espera guanyar impuls amb aquestes eleccions de cara al futur", explica.

Segons Iain Begg, però, de la LSE, el partit de Nigel Farage "ara està caient" i els conservadors aconseguiran "remuntar" algunes de les pèrdues que han patit per culpa seva. En concret, en escons com el de Rochester & Strood, on el diputat conservador, Mark Reckless, va canviar de partit per unir-se a l'UKIP i va ser reelegit per aquest partit en uns comicis parcials celebrats a la tardor. Ara, no està clar si podrà mantenir el seient. L'escó del propi Farage, South Thanet, és un dels més ajustats de tot el país, i els experts dubten de si el líder euròfob l'aconseguirà guanyar.

Un país poc familiaritzat amb les coalicions

Tot i l'ascens de l'SNP, de l'UKIP i d'altres formacions petites com els Verds, Adam McDonnell, de YouGov, assegura que els britànics no estan convençuts amb la idea d'un govern de coalició com el que han format conservadors i liberal demòcrates en els darrers cinc anys. "Quan preguntem a la gent, molts prefereixen un govern amb una majoria, que en termes pràctics vol dir, només, un govern laborista o conservador", diu l'expert de YouGov, que destaca que els britànics no estan "familiaritzats" amb el model de pactes i coalicions.

Tot i això, segons el panorama que pinten els sondejos és "molt improbable fins i tot que sigui possible fer una coalició amb dos partits". És a dir, que ni tan sols conservadors i liberal demòcrates, o laboristes i liberal demòcrates, podrien sumar. Per McDonnell, si no hi ha un tomb i un dels dos grans partits aconsegueix més vots, el Regne Unit es podria veure "forçat a unes noves eleccions generals més aviat del previst", ja que un executiu en minoria i dependent dels vots dels partits petits podria ser molt inestable.