El Tribunal de la Unió Europea va avalar ahir la normativa a França que prohibeix que els homosexuals puguin donar sang. La sentència apunta que la decisió "pot resultar justificada" si es considera que hi ha un "alt risc" de contraure malalties infeccioses greus. De totes maneres, alerta que per tenir una normativa d'aquestes característiques en un dels estats membres cal demostrar que aquestes persones estan exposades a un risc elevat de contraure malalties infeccioses greus i que "no existeixen tècniques eficaces de detecció" alternatives per garantir un "alt nivell de protecció de la salut dels receptors".

La sentència del Tribunal, amb seu a Luxemburg, apunta que és el tribunal francès d'on prové la denúncia el que haurà de determinar si, a França, un home que ha mantingut relacions sexuals amb un altre home està exposat a un "alt risc" de contraure malalties infeccioses greus transmissibles per la sang. Segons el text de la sentència, França consta com un dels estats on hi ha més homes homosexuals amb el VIH, tenint en compte estats d'Europa i de l'Àsia central. A més, també s'indica que entre el 2003 i el 2008, les persones que es van contagiar del VIH ho van fer a través d'una relació sexual i que gairebé la meitat de les noves contaminacions, el 48%, van ser entre relacions homosexuals.

De totes maneres, el Tribunal de la UE també recorda que la normativa francesa podria comportar una discriminació per raó d'orientació sexual i que es refereix només a "l'exclusió de la donació de sang per tal de protegir la salut dels receptors".

La sentència es produeix després que un ciutadà francès, Geoffrey Léger, es presentés el 2009 a un centre d'extracció de sang de l'Établissement français du sang a la població de Metz (França) per donar sang. El metge responsable de la recollida de sang va rebutjar la donació de Léger perquè el donant havia tingut relacions sexuals amb un altre home, fet que, segons la normativa francesa, impedeix que pugui donar sang. A partir d'aquí, Léger va recórrer la decisió al Tribunal de la Unió Europea.

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va assegurar ahir que Espanya no avalua els donants de sang en funció de la seva orientació sexual, sinó del risc individual de transmetre algun tipus de malaltia. Ho va afirmar, en declaracions a Efe, la subdirectora general de Promoció de la Salut i Epidemiologia del Ministeri, Elena Andradas.

"No hi ha cap raó epidemiològica ara mateix que ens faci pensar que hem de canviar el nostre sistema de selecció de donants", va subratllar Andradas, que va explicar que no hi ha "ni una sola directiva europea" que estableixi que els donants que declarin relacions homosexuals hagin de ser exclosos permanentment de la donació. Va recordar que el Parlament Europeu es va pronunciar, el 2011, sobre aquesta matèria i va afirmar que cap Estat membre ha de discriminar per motius d'orientació sexual a l'hora d'aplicar una legislació. "Al nostre país, la política que portem implementant es basa, essencialment, no en l'avaluació de l'orientació sexual de la persona que acudeix a donar sinó en l'avaluació individual del risc que hi pugui haver de transmetre algun tipus de malaltia", va destacar.