La plataforma política Construïm es va mofar ahir sobre la intenció d'alguns partits catalans de fer una declaració unilateral d'independència (DUI) després de les eleccions del 27 de setembre, una nova crítica al procés sobiranista de la qual es va desmarcar el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida.

Construïm és una plataforma que va impulsar el líder d'Unió en un primer moment, encara que després va deixar la seva direcció a d'altres persones alienes al partit. En un nou missatge a Twitter, Construïm es preguntava ahir en to de mofa: "què farà el Govern l'endemà de la DUI? Hauran els ciutadans d'envoltar la Guàrdia Civil? Quin és el pla per fer-la efectiva?". "Què farà el Govern l'endemà de la DUI? Ocupar Hisenda, l'aeroport del Prat, la Delegació del Govern?", va insistir.

Amb anterioritat i també a Twitter, Construïm va criticar l'últim viatge als EUA del President català, Artur Mas, al qual va reprotxar que no aconseguís cap fotografia amb un "càrrec important", un missatge del qual es va desmarcar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Duran va haver de sortir al pas una altra vegada dels nous comentaris de la plataforma Construïm i va utilitzar Twitter per afirmar: "Reitero que el meu únic partit és Unió i el Govern, el de CiU". "Malgrat no estar a favor de la DUI, així, com fa Construïm, no és la manera de tractar aquestes qüestions tan importants", va afegir Duran.

D'altra banda, el filòsof i teòleg Francesc Torralba va anunciar ahir que es desvincula de Construïm i va expressar que no comparteix la política que es du a terme a l'entitat. "Em desvinculo formalment de Construïm. No comparteixo la política que s'està portant a terme, molt allunyada de la meva manera d'actuar", va anunciar Torralba a la mateixa xarxa social. El març, Construïm va publicar el seu manifest fundacional, signat per Torralba juntament amb altres persones vinculades especialment a l'àmbit acadèmic: Jordi de Juan, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Miró Ardèvol, César Molinas, Ignasi Parody, Alfred Pastor, Emili Serra Fortuny i Ramon Xifré, entre d'altres.