Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem i fins ara secretari de programa i procés constituent, va presentar ahir la seva dimissió al líder de la formació, Pablo Iglesias, i abandonarà la direcció del partit després d'haver criticat algunes de les seves estratègies polítiques.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ho va anunciar ahir abans de participar en un acte del candidat de la formació a la Comunitat de Madrid, José Manuel López, i va confirmar que a primera hora d'ahir a la tarda va acceptar la dimissió que va presentar Monedero, una vegada havia conclòs les seves obligacions amb l'elaboració del programa del partit.

La dimissió de Monedero, una de les figures més importants en el naixement de Podem, arriba després que ell mateix critiqués ahir en una entrevista radiofònica que el seu partit s'assembli a vegades a aquells a qui pretenia substituir, alhora que va confessar sentir-se "totalment enganyat i traït" per la concepció general de la política.

Després d'anunciar la seva dimissió, Pablo Iglesias va agrair a Monedero la seva tasca. "Potser Juan Carlos no és un home de partit, és un intel·lectual que necessita volar", va dir el secretari general de Podem després d'admetre que formar part dels òrgans de direcció d'una formació política no és sempre compatible amb poder estendre "les ales".

Iglesias va explicar que tots dos han estat d'acord en això i en què seguirà treballant en Podem fora de la direcció sense "la pressió" i "sense la llosa de les responsabilitats orgàniques".

"L'amistat i la col·laboració continua", va subratllar Iglesias, que a preguntes dels periodistes va admetre que no comparteix algunes de les reflexions de Monedero, "però això no canvia" -va dir- que siguin "enormement valuoses". "El fibló crític de Monedero és imprescindible per a mi i per a nosaltres com a formació política. Necessitem aquest agulló i Juan Carlos volant i amb molta més llibertat per fer el que fa millor i posar el dit a la nafra", va afegir.

No obstant això, Iglesias va admetre que pot haver-hi certa amargor en les crítiques que ha abocat Monedero, qui ja havia anunciat fa uns quants dies la seva intenció d'apartar-se de la primera línia política. "També sonen amargues les meves paraules quan parlo de la seva dimissió", va afegir Pablo Iglesias, que va recordar que el fins ara número tres del partit no ha cobrat res per formar part de la direcció de Podem.

"És clar que ha hagut de patir", va emfasitzar Iglesias després de destacar que, en política, quan es defensa la gent i no "els de dalt" es corren aquests riscos, i Monedero ha hagut de viure situacions difícils. "Les més complicades", va afegir. En aquesta mateixa línia, el líder de Podem va admetre que també ell sent "certa nostàlgia" de l'època en què treballaven junts en projectes més petits, que els permetien mantenir el somriure 24 hores al dia i no es veien "obligats a posar el gest seriós", de vegades imprescindible, en enfrontar-se al repte de tenir responsabilitats de govern.

A prop de la casta

En una entrevista a Radiocable després d'haver anunciat que es plantejava retirar-se de la primera línia política, Monedero va admetre que li costa suportar la "partitocràcia". "Crec que la política concreta té regles i companyies que jo vull lluny de mi", va assegurar. Malgrat defensar que Podem "és el més decent que hi ha en la política espanyola", Monedero també va lamentar que de vegades el "contacte permanent" amb allò que pretenien superar els faci semblar-se al que volen substi-tuir. "Això és una realitat", va recalcar. En la seva opinió, Podem ha caigut en aquest tipus de problemes "perquè deixa de tenir temps per reunir-se amb un petit cercle perquè és més important un minut de televisió".

Monedero va admetre que hi ha debat intern i "tensió" a Podem i no només en la direcció, sinó en tota l'organització, entre les persones "més moderades" i les que "aposten més per l'arrel". Sobre Pablo Iglesias, Monedero diu que té la virtut de representar les dues ànimes de Podem.

El número tres de Podem va criticar també que hi hagi "cert tipus de periodisme" que entén que el que estan fent és un joc de poder. "Jo sóc més de Galeano que de Joc de Trons", va dir en al·lusió a una de les sèries favorites de Pablo Iglesias.