El futur del grup parlamentari de CiU al Congrés, format per deu diputats de CDC i altres sis d'Unió, entre ells el seu portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, queda pendent de la decisió que adoptin en pròximes dates les direccions dels dos partits.

Fonts del grup parlamentari han assegurat que encara és d'hora per avançar què pot succeir ja que, de moment, l'únic que hi ha és la sortida del Govern català dels tres consellers d'Unió, un fet que apunta cap a la fractura de facto de la federació de CiU.

Les fonts consultades han insistit que la federació no s'ha trencat encara i que seran les direccions dels dos partits i el propi grup parlamentari al Congrés els que gestionin la nova situació, després de setmanes de tensió i tires i afluixes en el si del grup parlamentari.

En el cas que els diputats d'Unió decidissin abandonar el grup passarien automàticament al grup mixt, ja que el Reglament del Congrés no contempla la possibilitat que es formin nous grups parlamentaris una vegada iniciada la legislatura.

Sí permet que aquests diputats s'integressin en un altre grup ja format, però només a l'inici de cada període de sessions.

Això no obstant, el grup català seguiria funcionant sempre que mantingui un nombre de diputats no inferior a la meitat del mínim exigit per a la seva constitució, que en el seu cas va ser de cinc parlamentaris.

A més, cap la possibilitat que el grup no es trenqui tenint en compte els pocs mesos que resten de legislatura i que els diputats de CDC i Unió decideixin repartir-se el temps en els debats i votar per separat.

En aquesta hipòtesi, Duran i Lleida podria seguir sent portaveu del grup o es podria designar un nou de la majoria de CDC.

Un càrrec que probablement exerciria un d'actuals portaveus adjunts, el diputat de CDC Pere Macías.