El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha constatat que "el projecte polític de CiU s'ha acabat" després que UDC hagi decidit abandonar el Govern i hagi comunicat que no anirà amb els convergents, ha dit, en les eleccions del 27 de setembre. Rull ha rebutjat, per tant, que la separació sigui "imputable" al seu partit. En roda de premsa, ha avisat que aquest és un camí de "no retorn", i així es va constatar en la reunió de l'executiva de dimecres a la nit. El dirigent convergent ha indicat que volen que la separació sigui amistosa, i ara caldrà fer un procés de forma "endreçada". Sobre el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés només ha dit que "les coses no seran com eren fins ara".

Rull ha explicat que ha estat UDC qui ha expressat que el 27-S no anirà amb CDC en les properes eleccions perquè hi ha una "discrepància de fons sobre un tema fonamental". "Nosaltres ens presentarem representant el 'sí-sí' i ells volen anar més enllà del 'sí-sí' i també volen representar el 'sí-no'", ha resumit.

Tenint en compte això i la sortida d'UDC del Govern, CDC va constatar ja dimecres a la nit que "el projecte polític de la federació de CiU s'ha acabat", tot i haver estat una eina útil en termes autonòmic. Al seu parer, mentre s'ha gestionat la Catalunya "autònoma", ha estat instrument "excel·lent", però "en el moment d'obrir un escenari d'una Catalunya sobirana ja no té sentit".

Així mateix, ha volgut remarcar que és UDC qui ha deixat el Govern i que no vol anar amb CDC el 27-S, i per tant, "la separació no és imputable a CDC". "Ara no entrarem a assenyalar qui és el responsable, però nosaltres no ens en volem fer responsables perquè no en som", ha afegit.

El comitè executiu de CDC té ara l'encàrrec de fer una separació "amistosa i endreçada" i de fer-ho "sense dramatismes". El partit estudiarà jurídicament quines són les millors opcions tenint en compte que cal donar seguretat jurídica als regidors que van ser escollits en les llistes de CiU en les darreres eleccions municipals.

Cal veure també com queden els grups parlamentaris. Al Parlament sembla que tot quedarà igual perquè UDC ja ha dit que garantirà l'estabilitat parlamentària i perquè les lleis que queden per aprova han estat treballades des de fa mesos pels dos partits.

La clau està al Congrés

Cosa diferent serà el que passi al Congrés i al Senat. Divendres hi ha prevista una reunió de diputats a Madrid i senadors per avaluar la situació. El que sí que ja ha avançat és que "les coses no seran com eren fins ara", perquè s'ha constatat que en temes "clau" els dos partits pensen diferent. Rull ha indicat que caldrà veure com es concreta tot plegat, però ha trobat "lògic" que votin diferent, per exemple, si hi ha una proposta referida al 27-S.

Pel que fa als consells comarcals i a les diputacions, serà una qüestió que s'haurà de negociar, i ha admès que aquest procés de negociació s'encara ara per part de CDC "en uns sensiblement termes diferents" que quan formava federació amb UDC. En el cas de la Diputació de Barcelona, l'aposta de CDC és governar amb ERC i treballar també conjuntament amb el PSC, tot i que no entri en el govern.

Sobre el Govern, Rull s'ha limitat a dir que Artur Mas té tota la competència per decidir els noms dels nous consellers, tot i que és lògic que faci consultes al partit i que aquest li suggereixi alguna orientació.

En tot cas, malgrat tot, ha opinat que el procés queda "reforçat" pel "compromís sense matisos" que ha expressat CDC. "Aquesta claredat creiem que a nosaltres ens ajudarà per convèncer millor els ciutadans", ha conclòs. El coordinador general convergent ha dit CiU en lloc de CDC i ha reconegut rient que caldrà que ara s'acostumi a la nova situació.