Íñigo Méndez de Vigo substituirà José Ignacio Wert al capdavant del ministeri d'Educació, Cultura i Esports, segons va comunicar ahir a la tarda el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al rei Felip VI. D'aquesta manera, desapareix de l'executiu espanyol qui ha estat el principal flagell de la immersió lingüística i un problema constant per a tots els sectors educatius de l'estat.

El president espanyol va agrair a Wert la tasca que ha dut a terme com a ministre de Cultura i, singularment, la "determinació" en l'elaboració de la polèmica Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce, per les seves sigles en castellà). Méndez de Vigo ocupava fins ara la Secretaria d'Estat per a la Unió Europea. El nou ministre prendrà possessió del càrrec avui a la tarda.

Malgrat que Rajoy havia promès canvis a l'executiu, uns canvis que el seu equip més pròxim s'havia encarregat de difondre que no serien cosmètics, finalment la crisi de govern es resol amb un sol canvi.

José Ignacio Wert ja havia demanat la sortida del govern per esdevenir ambaixador espanyol davant l'OCDE, després d'anunciar el seu casament amb la que havia estat secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio. Gomendio és la nova responsable d'Educació a l'OCDE, amb seu a París.

Íñigo Méndez de Vigo és una persona molt pròxima a l'equip de Rajoy, i ja havia sonat com a ministre en anteriors etapes de l'executiu. Ha destacat com a portaveu del govern espanyol davant la Unió Europea per la seva tasca en contra del procés sobiranista de Catalunya.

És el quart ministre que canvia Rajoy en el seu mandat. Poc propici als canvis, sempre ha dit que preferia treballar amb les persones que va designar al principi de la legislatura; va haver de canviar Ana Mato per Alfonso Alonso al capdavant del ministeri de Sanitat; Alberto Ruiz-Gallardón, per Rafael Catalá al capdavant de Justícia; i Isabel García Tejerina, per Miguel Árias Cañete al capdavant d'Agricultura.

José Ignacio Wert ha protagonitzat un dels mandats més convulsos d'un ministre d'Educació des de la restitució de la democràcia, amb topades constants no només amb la Generalitat, sinó també amb tots els sectors educatius, amb els representants de la pràctica totalitat dels territoris -també els del PP- i fins i tot amb el Consell d'Estat. Va fer-se càrrec del ministeri d'Educació, Cultura i Esport poc després que Mariano Rajoy guanyés les eleccions amb majoria absoluta. Deixa com a llegat una llei d'educació que tota l'oposició s'ha compromès a derogar, i una bateria de polèmiques, la més destacada, pels atacs constants a la immersió lingüística i la seva voluntat "d'espanyolitzar els nens catalans".

Probablement, la decisió que ha creat més rebuig ha estat la reforma educativa articulada a través de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), que, segons el mateix Wert, busca potenciar el sistema, plantar cara a l'alt índex d'abandonament escolar i incrementar el rendiment dels alumnes. Una norma que no sembla que hagi de tenir gaire recorregut perquè els principals partits de l'oposició ja han anunciat que la derogaran quan canviïn les majories al Congrés dels Diputats. Els punts més polèmics de la Llei a Catalunya fan referència a l'obligatorietat de la Generalitat a oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·licitin. El Govern ja ha alertat que no pensa tocar el model d'escola catalana ni el d'immersió lingüística perquè és un sistema d'èxit i de cohesió social. La resposta del ministre a aquesta negativa va ser idear un sistema pel qual la Generalitat ha de pagar l'escolarització privada en castellà als alumnes que no trobin oferta a la pública.

La gestió de Wert també s'ha centrat en les retallades pressupostàries, que han superat els 4.000 milions d'euros.