El president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar disposat a retirar la candidatura d'ERC al 27-S si la societat civil impulsa una candidatura sense polítics. En una entrevista a Onda Cero, el líder republicà ha assegurat que els militants d'ERC serien "els primers en acceptar" una oferta d'aquestes característiques, sempre que la resta de partits independentistes també renunciessin a presentar-se. "No serem mai un obstacle", va subratllar. Segons ell, si aquesta candidatura ciutadana guanyés les eleccions hauria de proclamar la independència i acabar les estructures d'Estat per convocar, a continuació, unes eleccions constituents a les quals sí que es presentarien els partits.

"Si globalment fa una proposta d'aquest tipus i això és acceptat per tothom, nosaltres també ho acceptaríem. Serem els primers a acceptar-ho", va indicar el president d'ERC quan se li va preguntar directament per una hipotètica llista de la societat civil exempta de militants dels partits polítics. "Vol dir exactament això, que no en formaríem part. Que aquells que som militants de partits polítics o diputats no hi seríem. Si ens fan una proposta d'aquest tipus nosaltres no serem mai un obstacle ni una trava", va subratllar.

"El meu futur polític i el dels diputats d'ERC és absolutament irrellevant comparat amb el futur polític col·lectiu d'aquest país", va afegir el líder republicà. "Si hem de fer una passa al costat per ajudar a una llista de caràcter civil, endavant", va assegurar. Junqueras ha garantit que aquesta candidatura "per fer la independència" tindria tot el suport d'ERC.

Segons l'opinió del president d'ERC, les persones que formessin part d'aquesta candidatura única independentista "constituirien el Parlament, culminarien les estructures d'Estat i farien la declaració d'independència", i es deixaria clar el caràcter plebiscitari del 27-S. A continuació, "convocarien unes eleccions de caràcter constituent per escollir el primer Parlament de la nova república independent". Els partits polítics tornarien a la contesa electoral en aquests comicis constituents, que haurien de culminar amb un referèndum per ratificar la Constitució del nou Estat.

Junqueras havia descartat fins ara fer declaracions públiques que anessin més enllà de l'acord del 14 de gener, en el qual Mas i ell mateix van planificar unes eleccions amb diferents candidatures independentistes i on les entitats sobiranistes es mantindrien neutrals. Aquest dimecres, però, no ha tingut cap problema en parlar d'un hipotètic escenari en què la societat civil agafaria tot el protagonisme del 27-S i dels mesos posteriors.

Mas: "no es trenca res"

Hores abans des de Bèlgica, el president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar la seva proposta de convidar les entitats sobiranistes a elaborar una llista d'"unitat nacional" i va reiterar que això no implica "trencar" els seus pactes amb ERC.

"No es trenca res en absolut. Encara que hi hagi qui ho vulgui explicar així de mala fe", va dir Mas, que va visitar ahir representants dels governs regionals de Flandes i Brussel·les, així com la comissària europea de Transport, Violeta Bulc. El president del govern català va respondre quan li van preguntar sobre si amb la seva proposta no s'incompleix l'acord amb ERC de mantenir les entitats nacionalistes en una postura neutral.

Al gener, les entitats sobiranistes ANC, Òmnium Cultural i AMI van pactar amb Mas i Junqueras que adoptarien una posició de transversalitat en les llistes de les seves respectives formacions, encara que ara Mas ha proposat a aquestes organitzacions liderar una candidatura unitària capaç d'unificar la societat catalana a favor de la independència.

"Quan es va arribar a aquell acord va anar a partir d'una proposta meva. Jo vaig invitar els partits sobiranistes a arribar a una coalició en la qual també hi podria participar la societat civil. Com que sóc complidor, ara no demano a ERC una coalició, només convido les entitats sobiranistes a promoure candidatures unitàries", va explicar Mas, que va afegir que "no es trencarà la neutralitat -va subratllar- perquè les entitats convidaran qui vulguin, no només a mi o a CDC, tenen sentit d'obertura, són transversals".

Sobre la idea d'involucrar les organitzacions que han impulsat "les grans manifestacions ciutadanes dels últims anys", Mas va apuntar que "ningú no s'atrevia a llançar la idea encara que era un secret a porta tancada". "Tothom parlava que calia recuperar la màxima unitat possible", va afegir.

D'altra banda, preguntat sobre si enviarà l'informe realitzat per la Generalitat sobre els suposats "greuges" que estaria infligint el Govern espanyol a Catalunya, Mas va explicar que l'enviarà "a través de les delegacions catalanes, als governs de la UE, perquè tinguin coneixement de la situació".