Grècia celebra avui un referèndum clau per al futur de país. Després d'una campanya curta i molt polaritzada, les enquestes mostren un empat tècnic entre els partidaris del no, que defensa el govern, i el sí. De fet, la consulta s'ha convertit en un plebiscit sobre la permanència del país en l'euro. Conscients del que es juga el país en les urnes els dos principals partits han elevat el to dels seus missatges en els darrers dies.

Ahir, el dia abans de la votació, la pressió de part de la classe política europea perquè els grecs votin "sí" en el referèndum que se celebra sobre les condicions econòmiques dels creditors. El president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz, va subratllar que ha estat el govern d'esquerres del primer ministre grec, Alexis Tsipras, el que ha conduït al país a un atzucac, "però d'això la gent no té la culpa". Segons Schulz, a més, "la situació segur que no millorarà" si el poble rebutja els plans de reforma de les institucions creditores, perquè el govern grec es queda sense diners.

Al seu torn, el president del Fons Europeu d'Estabilitat Financera, Klaus Regling, va apuntar que espera un "resultat positiu" del referèndum. "Hi ha molta incertesa ara sobre el futur de Grècia. Vull que Grècia sigui part de l'eurozona i, per tant, espero un resultat positiu en aquest difícil procés", va dir.

El titular de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, en canvi, va subratllar que la decisió de seguir o no pertanyent a l'eurozona depèn del poble grec, al mateix temps que es va mostrar convençut que la Unió Europea sortirà enfortida de la crisi. "Grècia és membre de l'eurozona. Si amb euro o temporalment sense: aquesta pregunta només la poden respondre els propis grecs", va dir el ministre.

De la seva banda, el ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, va reiterar que el referèndum convocat per Tsipras és legítim, però que hi ha una falta de "sinceritat democràtica" en el moment i en la qüestió plantejada.

Divisió interna

A Grècia, Syriza demana recolzar el "no" per enfortir la posició del govern en les negociacions, encara que recalca que això no significa la sortida del país de l'euro, la permanència del qual Tsipras recalca que no qüestiona. "No, per la Grècia de la dignitat, per l'Europa de la democràcia" defensa el lema de Syriza, la campanya del qual s'ha centrat a fer front a les ingerències externes de líders europeus com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va demanar a votar "sí" per provocar la dimissió de Tsipras i que els creditors puguin "negociar amb un altre govern".

Els conservadors de Nova Democràcia, per la seva banda, insten a marcar la casella del "sí", perquè insisteixen que el que està en joc és la permanència en la moneda comuna. Parlen obertament que el "no" significarà excloure Grècia de l'eurozona, per la qual cosa han convertit el "Sí a Grècia, sí a l'euro" en el seu principal eslògan.

Per fer arribar aquest missatge, el partit de l'exprimer ministre Andonis Samaras ha mobilitzat als seus històrics, els ex caps de govern Konstantinos Mitsotakis i Kostas Karamanlís. D'aquesta manerea, mentre el primer ha estat present en les multitudinàries manifestacions convocades pel "sí" a través de la plataforma "Vivim a Europa", el segon ha difós un vídeo per demanar el "sí", doncs el "no" s'interpretarà com "la decisió de sortir del cor d'Europa i serà el primer pas cap a aquesta sortida".