Grècia va respondre a la "troica" amb un "no" rotund, sense pal·liatius, que va donar una clara victòria al primer ministre grec, Alexis Tsipras. Així doncs, el referèndum d'ahir va confirmar una clara victòria del "no" amb el 61,33% dels vots, mentre que el sí va aplegar el suport del 38,67% dels ciutadans en el tancament d'aquesta edició, quan s'havien escrutat prop del 92% dels sufragis.

Tsipras va assegurar que el seu govern reiniciarà avui les negociacions amb els creditors per intentar arribar a un acord i va assenyalar que la prioritat és la reobertura dels bancs. "Demà -en al·lusió a avui- reiniciarem la negociació. La nostra prioritat és el funcionament del sistema bancari", va dir Tsipras en un missatge televisat, en què va afegir que en aquesta ocasió entrarà a la negociació la reestructuració del deute, una necessitat que, va dir, fins i tot ha reconegut el Fons Monetari Internacional. "Vull donar les gràcies a tothom, independentment del que hàgiu votat. Ara cal restablir la cohesió social", va afegir el primer ministre grec.

"El meu mandat no és de ruptura, sinó que vol reforçar el nostre poder negociador", va dir Tspiras. "El resultat suposa escriure una pàgina brillant de la història, on no hi ha ni vencedors ni vençuts", va agregar.

Qui també va parlar va ser el ministre de Finances, Yanis Varufakis, que va dir que a partir d'avui el govern podrà "estendre una mà de cooperació" als socis europeus "i intentar buscar amb ells un lloc comú". "A partir de demà -en referència a avui- col·laborarem amb el Banc Central Europeu que va mantenir una posició neutra la setmana passada i tindrem una actitud positiva cap a la Comissió Europea", va dir Varufakis. "Europa comença a tancar les seves ferides", va afegir.

"Durant cinc mesos, els creditors han rebutjat una negociació substancial, han imposat el tancament dels bancs i han planificat la nostra humiliació", va afirmar Varufakis, qui també va definir el que significa el resultat aconseguit ahir: "És un "no" a més retallades, un "sí" a les autèntiques reformes. És un gran "sí" a una Europa democràtica que enforteix la protecció que Grècia dóna al seu poble", va argumentar.

Negociacions immediates

Per la seva banda, el portaveu del govern grec, Gavriil Sakelaridis, va afirmar ahir que l'Executiu espera reprendre les negociacions amb els creditors per arribar "immediatament" a un acord. "Les negociacions que han de començar arran dels resultats haurien d'acabar-se immediatament, fins i tot dins el termini de les pròximes 48 hores", va assegurar Sakelaridis en declaracions a la cadena privada de televisió "ANT1".

També va parlar la líder dels socialdemòcrates grecs, Fofi Yenimatá, que va demanar a Tsipras que "compleixi el seu compromís" i aconsegueixi un acord "sostenible" en les pròximes 48 hores. "Ara és l'hora del primer ministre. Ha de complir el seu compromís d'aconseguir un acord (amb els creditors) en 48 hores", va dir Yenimatá. "El primer ministre ha de prendre immediatament totes les iniciatives necessàries per al començament de la negociació", va postli·lar el líder socialdemòcrata.