Un total de 14 establiments de farmàcia i 17 farmacèutics s'han acollit a l'objecció de consciència per no dispensar l'anomenada "pastilla de l'endemà", un dret que aquesta setmana ha avalat el Tribunal Constitucional. Dilluns passat, el TC va publicar una sentència en la qual reconeix el dret a l'objecció de consciència d'un farmacèutic de Sevilla que va ser sancionat amb una multa de 3.300 euros per negar-se a dispensar la pastilla anticonceptiva el 2008.

El TC considera que el farmacèutic no va vulnerar el dret de la dona a la salut sexual i reproductiva i que la sanció sí que va atemptar contra el dret a l'objecció de consciència com a manifestació de la llibertat ideològica i religiosa, que la Constitució reconeix en el seu article 16.1.

Fonts del Consell de Col·legis de Farmacèutics han informat que a Catalunya només s'han acollit a l'objecció de consciència 14 de les 3.100 farmàcies que hi ha.

Des de setembre del 2009, la dispensació de la píndola postcoital es fa sense necessitat de recepta mèdica i directament a les oficines de farmàcia.