Com tres dies enrere, el Barça va rebre anit 4 gols a San Mamés. La gran diferència va ser que l'equip de Luis Enrique, en la seva pitjor derrota des que va agafar l'equip, no va tenir ni esma ni la capacitat de reacció necessàries.

Luis Enrique va activar anit les previsibles rotacions. Al centre de la defensa hi va posar Vermaelen i Bartra, i Piqué va descansar. Al mig del camp es van trobar a faltar les baixes de 3 titulars com Busquets, Rakitic i el capità Iniesta. La línia de mitjos va ser integrada d'entrada per Sergi Roberto, Mascherano i Rafinha: la creació se'n va ressentir. Al davant, Pedro va sortir de titular amb Messi i Luis Suárez. Van tocar molt la pilota, però sense profunditat.

El Barça va començar sense un control clar de pilota i l'Athletic va tenir un parell d'ocasions en dues recuperacions. Els jugadors dirigits per Ernesto Valverde es van mostrar fidels al seu estil, amb pilotades endavant que buscaven el seu davanter centre, Aduriz. En una d'aquestes, el porter Iraizoz va fer un enviament cap a la frontal de l'àrea, on Ter Stegen es va permetre el luxe de sortir amb el cap i enviar l'esfèrica al mig del terreny de joc, on San José, amb la porteria buida, no va perdonar i va fer pujar l'1-0 al marcador. Fins al descans, poca cosa més es va veure; per al Barça, el millor va ser tenir més ordre al darrere i una única ocasió, un xut de falta llançat altre cop de forma magistral per Messi, que no va entrar pel vol d'Iraizoz.

Perdonar es paga

El Barça va tornar al camp amb un xip més agressiu, i en els primers minuts de la represa va tenir 2 ocasions clares d'empat. En primera instància, un llest i ràpid Pedro va aprofitar una indecisió dels locals per xutar a la porteria, i la pilota es va estavellar al travesser. Tot seguit, Iraizoz va amargar altre cop la nit a Messi, i va desviar un xut ras amb molta intenció.

Però el partit s'havia convertit en una anada i tornada perillosa, i els de Luis Enrique ho van patir en carn pròpia quan Iniesta ja era al camp, en el lloc de Rafinha. Sabin Merino va fer una gran acció per la banda dreta i la seva centrada la va culminar el cap d'Aduriz, que va rematar el 2-0. El desgavell ja va ser imparable i el davanter centre de l'Athletic va marcar 2 cops més: aprofitant un error col·lectiu de la defensa i de penal, comès per Alves sobre Etxeita. D'aquí al final, celebracions locals i un voler poc convençut del Barça, que va ser un equip trist i decebedor.