L'exfiscal superior de Catalunya i número dos de la llista d'UDC i resident a Igualada, Martin Rodríguez Sol, va situar en més del 60% els vots que els independentistes necessitarien per pressionar l'Estat a negociar les seves pretensions. Va afirmar que no considera les eleccions com a plebiscitàries, però va reconèixer que una majoria àmplia de l'independentisme podria forçar una negociació amb el govern espanyol.

"En principi no hi ha cap sortida jurídica ni legal" a la declaració unilateral d'independència, va subratllar l'exfiscal. L'única sortida que queda als independentistes passaria per què obtinguessin una majoria tan àmplia que l'Estat no tingués altre remei que seure a negociar. "Els governs haurien de seure a parlar per fer un dibuix en què es podria arribar a un acord entre la nova Catalunya no espanyola i Espanya. I es podria parlar de doble nacionalitat i del que volguessin. Però parlem de més d'un 60% dels votants que realment manifestessin aquesta voluntat", va assenyalar.

Tot i que no creu que Madrid suspendrà l'autonomia de Catalunya aplicant l'article 155 de la Constitució encara que el futur govern català declari la independència, Rodríguez Sol sí que va opinar que la reacció de l'Estat serà més dura si les opcions independentistes simplement aconsegueixen una majoria en escons. L'escenari més plausible per al candidat demòcrata-cristià és, però, una victòria de Junts Pel Sí sense majoria i sense suports per obtenir-la al Parlament. Això impediria iniciar el camí unilateral cap a la independència pactat per CDC i ERC, va defensar. "Crec que Junts Pel Sí guanyarà les eleccions sense majoria absoluta i no podrà formar govern, ja no pels problemes interns, sinó per l'oposició radical al Parlament. El país serà probablement ingovernable", va predir. En aquest escenari, UDC no donarà suport a Artur Mas, tal com ja va explicar el cap de llista, Ramon Espadaler, el dia que es va presentar la candidatura.

El número 2 dels democratacristians va refermar el compromís de la seva candidatura amb el referèndum pactat amb l'Estat com la millor manera de conèixer l'opinió dels catalans sobre l'encaix territorial. Ara bé, va insistir que, a curt termini, la manera més "fàcil" de blindar la singularitat de Catalunya és afegir una addicional a la Constitució que reconegui les particularitats del Principat. "En aquests moments és la millor solució perquè és la més fàcil", va explicar.

Objectiu: 5 diputats

"Com a mínim volem obtenir 5 diputats per tenir grup parlamentari propi i veu pròpia", van marcar-se els democristians. I Rodríguez Sol va afegir: "jo estic convençut que en tindrem molts més".