L'únic membre de la família Kurdi que va sobreviure a l'enfonsament d'una embarcació amb refugiats enfront de les costes de Turquia ha narrat els moments més dramàtics d'un naufragi que ha sacsejat les consciències de la comunitat internacional: "Els meus fills se'm van escapar de les mans".

La imatge del cadàver d'Aylan, de tres anys, estirat en una platja turca ha donat al volta al món. Al seu costat, també van perdre la vida el seu germà Galip, de cinc anys, i la seva mare, Rehan, de 35, així com nou persones més que, igual que ells, intentaven arribar a territori europeu.

El pare, Abdullah, ha trencat a plorar en sortir de la morque de la ciutat de Mugla on estan ara les restes de la seva família. "Volem l'atenció del món, per impedir que coses com aquestes tornin a passar", ha dit aquest home als periodistes, davant els quals ha relatat el drama viscut després d'"escapar de la guerra".

En declaracions a la Policia, Abdullah ha explicat que va pagar dues vegades a les màfies per poder portar la seva família a Grècia. Després de comprovar que els seus esforços havien estat en va, els Kurdi es van pujar pel seu compte en una embarcació amb d'altres immigrants i es van endinsar al mar.

L'embarcació va començar a omplir-se d'aigua i els ocupants es van posar drets, el que va acabar per enfonsar-la. "Sostenia la mà de la meva dona. Els meus fills es van escapar de les meves mans. Vam intentar pujar a l'embarcació", ha afirmat Abdul·là.

"Tot eren crits i foscor. No vaig poder aconseguir que la meva dona i els meus fills em sentissin", ha explicat en la seva declaració davant les autoritats, recollida pel diari turc 'Hurriyet'.

La família havia estat intentant aconseguir asil al Canadà després de fugir de la localitat de Kobani, al nord de Síria i que durant mesos va estar controlada per Estat Islàmic, segons ha explicat un dels seus familiars a un diari canadenc. Abdul·là, la seva dona i els seus dos fills havien fet una sol·licitud d'asil amb suport privat davant les autoritats canadenques que va ser rebutjada al juny per complicacions amb les sol·licituds des de Turquia, ha aclarit Teema.

Abdullah Kurdi ha rebutjat avui una oferta d'asil de Canadà i ha demanat a la comunitat internacional que faci el possible per evitar patiments com el seu.

"He rebut una oferta del Govern del Canadà. Era una oferta perquè jo pugui anar-hi. Però, després del que ha passat, no vull anar. Vull portar els cossos primer a Suruc (ciutat turca a la frontera amb Síria) i després a Kobani (ciutat siriana propera). Passaré la resta de la meva vida allà", ha explicat.