La proximitat del 27-S va centrar ahir els actes commemoratius de la Diada a Cardona, que la vila anticipa cada any al dia 10 amb l'encesa de la Flama i l'ofrena floral al baluard de Sant Llorenç, per bé que aquesta vegada la pluja va obligar a concentrar els actes a la sala de plens i al monument de l'Onze de Setembre però sense pujar fins al castell.

Amb la Flama a punt, va iniciar l'acte l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el va dedicar als avantpassats que van lluitar per la defensa del castell i de la vila. Estruch va definir la commemoració d'enguany com "una cita especial perquè estem a les portes de recuperar les llibertats com a país", en referència al 27-S com a "data clau per al nostre futur". En aquest sentit, va apel·lar a "la consciència i la responsabilitat" dels ciutadans de decidir en aquests comicis "el futur que es mereix la gent de Catalunya i les generacions que han de venir". Al seu torn, el president de l'Associació Memorial 1714, Jordi Miravet, va fer un repàs de la història de Catalunya i de la presència que hi ha tingut el parlamentarisme fins al moment actual, en què "Catalunya ha iniciat un pas endavant cap a la independència, i espera que en un futur pugui aconseguir la plena sobirania".

La pluja va impedir la sortida en comitiva fins al castell, pero es va mantenir la lectura que cada any protagonitza un alumne d'algun dels centres escolars de la vila, tot i que, en lloc de fer-se al baluard, es va celebrar a la sala de plens. Va ser a càrrec de Maria Romera, de l'IES Sant Ramon, i després, la Banda de Música de Cardona va interpretar Els segadors.