El president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar «l'orgull, confiança i il·lusió» que genera la «multitudinària concentració» independentista d'ahir a la Meridiana i va reclamar a l'Estat que deixi l'«orgull imperial» i no «amenaci amb les lleis» com si els sobiranistes fossin «gairebé delinqüents». En una declaració institucional després de rebre al Palau de la Generalitat els organitzadors de la Via Lliure, Mas va afirmar que «al carrer s'influeix però a les urnes es decideix».

En el primer dia de la campanya de les eleccions del 27 de setembre i després d'una nova Diada reivindicativa, Mas va llançar des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat un missatge a les institucions de l'Estat i al Govern central perquè «prenguin nota» de les imatges de la Meridiana, que «parlen per si soles».

«Deixeu aquesta miopia política i deixeu l'orgull imperial, deixeu d'amenaçar amb les lleis com si fóssim gairebé delinqüents. Som gent normal, serena, pacífica, il·lusionada: poseu les lleis al servei del diàleg, al servei de la democràcia i, si alguna en algun moment cal canviar-la, canviem-la entre tots, no passa res, no s'enfonsarà el món», va afirmar.

El candidat de Junts pel Sí va considerar que «després de tantes manifestacions, tant suport institucional i tantes urnes posades al carrer» els catalans tenen dret a ser «escoltats» i ser «ajudats» en el que hauria de ser «la implementació» dels «mandats democràtics» de les urnes.

El president de la Generalitat va ressaltar la «immensa capacitat de mobilització» de Catalunya i el seu «civisme», que és un missatge «potentíssim amb vista a Europa i a tot el món».

Mas va destacar la «il·lusió» que va viure ahir als carrers, tot assegurant que li dóna «confiança i orgull» perquè significa, va dir, que «tenim un poble en marxa» a través d'un moviment independentista que no va «en contra de ningú», tampoc d'Espanya, segons va recalcar.

Després de recordar que Catalunya ja ha donat el tret de sortida a la campanya electoral, va subratllar que el 27-S els catalans «tenen la possibilitat no només d'influir sinó de decidir».

El president català va pronunciar aquest missatge institucional, que va gravar en català, castellà i anglès, després d'una reunió amb els president de l'ANC, Jordi Sánchez, i d'"mnium Cultural, Quim Torra, entitats organitzadores de la marxa a la Meridiana. Sánchez va agrair a Mas la seva decisió de mantenir el rol institucional per tal d'«evitar polèmiques»: «Aquesta havia de ser la manifestació de tots», va afirmar.